Josipović: Granični spor Hrvatske i BiH može se rješavati i arbitražom

ivo-josipovic-211“Ako Hrvatski sabor i parlament Bosne i Hercegovine ne ratificiraju sporazum o granici između dviju zemalja koji su potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, izgledno je da će to pitanje biti riješeno međunarodnom arbitražom”, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

“Ne znam hoće li to parlamenti ratificirati. Vidjet ćemo. Ali ako i ne ratificiraju, postoji mehanizam. Mi ćemo vjerojatno pred neku arbitražu ili međunarodni sud pa će se to pitanje riješiti na civilizirani način”, rekao je Josipović u intervju za sarajevski Dnevni avaz.

Hrvatski predsjednik ocijenio je kako u rješavanju ovog otvorenog pitanja između RH i BiH tempo nije najbolji, no izrazio je uvjerenje da će se do rješenja ipak doći.

Najavio je da će nakon 1. srpnja Hrvatska kao punopravna članica Europske unije unijeti nove elemente u odnose s BiH, ali i s cijelom regijom.

“Nama je strateški interes da sve zemlje u regiji, posebno BiH, uđu u EU”, izjavio je Josipović, najavivši kako će BiH od Hrvatske na tom području dobiti svu potrebnu potporu.

Komentirajući unutarnje političke probleme u BiH, Josipović je kazao kako se Hrvatska u njih neće miješati jer nema ambicija biti pokrovitelj Hrvatima koji žive u toj zemlji. Poručio je da se problemi mogu riješiti samo unutarnjim dogovorom, a ključno je pitanje jednakopravnosti naroda i pojedinaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*