Josipović: Hrvati se mogu izboriti za ravnopravan položaj u okviru institucija Bosne i Hercegovine

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da u dijelu BiH s određenim podozrenjem dočekano uspostavljanje kontakata Hrvatske s Republikom Srpskom (RS), ali da za to nema razloga, jer je RS ustavna kategorija – jedan od dva entiteta cjelovite i nedjeljive Bosne i Hercegovine.

– Otvaranje odnosa, iako smo svjesni teške prošlosti, samo može pomoći da se barem neki Hrvati i Bošnjaci vrate na svoja ognjišta u BiH, da se potakne gospodarska suradnja, a time povećaju mogućnosti ekonomski održivog povratka, rekao je Josipović za bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista.

Josipović je rekao da mora biti prihvatljivo da se s cijelom BiH surađuje na odgovarajući način, ako je BiH jedinstvena država s dva entiteta i ako se jednako poštuju sva tri naroda i svi građani BiH.

Hrvatski predsjednik rekao je da mu je drago što kod Hrvata u BiH jača samopouzdanje i svijest da se vlastitim snagama, u okviru institucija BiH, mogu izboriti za ravnopravan položaj.

– Siguran sam da Hrvati, Bošnjaci i Srbi, građani BiH, mogu naći zajednički jezik i pronaći ključ za rješenje problema, rekao je Josipović i dodao da su problemi poznati i da ih mogu riješiti samo građani i narodi BiH. Tkođer, on je istaknuo da je podrška koju Hrvatska pruža BiH snažna i da se odvija u okviru odnosa dvije suverene države, te ocijenio da bi sve što bi bilo miješanje u unutranje poslove bilo loše i za međunarodne odnose i za Hrvate u BiH.

Komentirajućii nedavne medijske napise da su građani BiH nepoželjni na hrvatskom moru, Josipović je rekao da je Hrvatskoj BiH posebno važan susjed, a njeni građani prijatelji i dragi gosti na Jadranu. Prema njegovim riječima, mora se sasjeći u korijenu  svaka nacionalna i međudržavna netrpeljivost, makar dolazila i od lokalnih novina.

4 Comments

  1. dobro te naucio tvoj prokomunista mesic–sarajevski cevapcici su ti sve ukusniji–OSTAVI SE MASONSKI SINE BIH HRVATA,,UGLEDAJ SE NA SRBINA TADICA,,NJEMU SE UVLACIS I TO DEBELO—BEZ TVOJE POMOCI BIT CE NAM SIGURNO BOLJE–POMOZI TI SVOJIM PRAVIM HRVATIMA KOJI SU TE BIRALI–PROVODIS IZDAJNICKU POLITIKU PREMA DIJASPORI–IDI STO DALJE OD NAS.

  2. Hrvati jedino kroz institucije vlasti F-BiH i Bosne i Hercegovine mogu uraditi i dovesti narod u bolji položaj nego u propali 20 zadnji godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*