Josipović: Hrvati u BiH nisu manjina, ali su institucionalno neravnopravni

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da Hrvati u BiH nisu manjina, nego jedan od tri konstitutivna naroda te da je njihova institucionalna neravnopravnost nešto što je prepoznato od svih važnih međunarodnih faktora, ali i političkih predstavnika druga dva konstitutivna naroda.

On je istaknuo da taj problem mora biti riješen, jer je, između ostalog, jedan od temelja identiteta BiH. Josipović rješenje problema ravnopravnosti Hrvata u BiH vidi u poštivanju osnovnog demokratskog načela da neku skupinu u političkom smislu predstavljaju oni koji su dobili većinsku podršku birača iz te skupine, jer samo birači imaju pravo reći tko će ih predstavljati.

“To je nešto što bi trebalo da se podrazumijeva. Također, postoji niz mogućnosti da se manjim intervencijama u postojeće zakonodavstvo osigura ravnopravnost zastupanja i predstavljanja u onim institutima koji štite ravnopravnost tj. nacionalni interes grupe”, rekao je Josipović za “Nezavisne novine”.

On je ocijenio da je obveza vlasti u svim zemljama u regiji da stvore sigurnosne, pravne i ekonomske uvjete za povratak svih koji to zaista žele, naglašavajući da je to obveza i Hrvatske prema svim svojim građanima srpske nacionalnosti koji su izbjegli i žele se vratiti.

Hrvatski predsjednik smatra da prizivanje mržnje i netolerancije nikome više nije politički isplativo, jer zatvorena društva, društva koja žive u svojim mitološkim bunkerima, nemaju puno šanse u modernom svijetu.

“Jedna od tužnih karakteristika političkog života, usudio bih se reći u svim zemljama regije, i dalje je stvaranje vanjskog neprijatelja po oprobanom receptu s početka devedesetih. Kada postoji gorući unutarnji problem, udri po vanjskom neprijatelju, makar ga morao izmisliti. Međutim, mislim da se taj recept potrošio, jer su građani prerasli takve zastarjele modele obmana”, smatra Josipović.

Josipović je ponovio da zakon kojim se poništavaju srbijanske tužbe za ratne zločine loš i po njegovom mišljenju suprotan Ustavu.

“Smatram da naše države trebaju međunarodnim ugovorom riješiti pitanje nadležnosti za kazneni progon tako da bude potpuno jasno da smo opredijeljeni da svaki zločin bude kažnjen, ali i da se izbjegnu ishitrene optužbe koje unose nesigurnost među ljude i proizvode ozbiljne i nepotrebne političke probleme”, rekao je predsjednik Hrvatske.

1 Comment

  1. Nisu manjina ali politikom HDZ dovedni pred nestanak na 2/3 teritorija Bosne i Hercegovine.Hrvata skoro nema u Sarajevu Zenici Tuzli Banja Luci i Bosanskoj Posavini i samo se prznaju Hrvati u Herceg Bosni.Dosta je nama posrednika iz Zagreba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*