Josipović i Kosor izrazili zabrinutost zbog produbljivanja krize u BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor u utorak su u zajedničkoj izjavi izrazili zabrinutost produbljivanjem političke krize u Bosni i Hercegovini i očekivanje da svi čimbenici u BiH zaštite jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda predsjednika i vladina ureda za odnose s javnošću.

“Predsjednik Republike Hrvatske i predsjednica Vlade Republike Hrvatske izražavaju zabrinutost produbljivanjem političke krize u Bosni i Hercegovini, koja prijeti daljnjim zaoštravanjem odnosa u Federaciji BiH i blokadom uspostave vlasti na državnoj razini”, stoji u zajedničkoj izjavi.

“Republika Hrvatska je vitalno zainteresirana za stabilnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, kao prijateljske susjedne države. Ta stabilnost se temelji na uvažavanju većinske volje svakog od triju konstitutivnih naroda, pa tako i hrvatskog naroda, kako je iskazana na općim izborima”, navodi se.

“Očekujemo od svih čimbenika u BiH, i Ureda visokog predstavnika, da osiguraju i zaštite ustavni položaj i institucionalnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, ističu Josipović i Kosor, dodajući kako umjesto bilo kojeg oblika radikalizacije pozivaju na povratak dijalogu i traženju rješenja koja su u interesu Bosne i Hercegovine i svih njezinih konstitutivnih naroda i građana.

“Kao članica euroatlantske zajednice, Republika Hrvatska je spremna zajedno s partnerima iz međunarodne zajednice pomoći i poduprijeti traženje takvog rješenja”, stoji na kraju zajedničke izjave predsjednika i premijerke RH.

3 Comments

  1. Oni su izrazili očekivanje za ovo ili ono. Šta ako se pravda ne ispuni nego MZ i dalje nastoji obespraviti hrvate.

  2. Neka gledaju svoja posla u Hrvatskoj i puste narode Bosne i Hercegovine smirom.Neka ide prvo riješiti povratak Hrvata kod lažova i prevaranta Milorada Dodika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*