Josipović i Mesić u klinču oko pitanja treba li bivšem predsjedniku ured

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić regirao je na stajalište aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da bivši predsjednik ne bi trebao imati ured i povlaštenu mirovinu. Po Mesiću, biti na čelu države nije samo čast i odgovornost, već i obveza koja traje i nakon završetka mandata te je poručio kako se nada da će i predsjednik Josipović to shvatiti.

“Meni osobno nakon isteka mandata ne treba ured niti sam se ja borio za vlastitu mirovinu. Ja ću se vratiti na fakultet i imat ću plaću veću nego što bi mi bila mirovina. Treba li Ured bivšeg predsjednika, ovisi o tome očekujemo li od bivšeg predsjednika nešto. Ako ništa ne očekujemo, onda mu ne treba ni ured. Mislim da bivši predsjednik ne treba imati ured, posebno ne doživotno”, izjavio je Jospipović u intervjuu Večernjem listu, dodajući da će, “kao i mirovine, i to je pitanje u rukama Sabora i ne ovisi o željama predsjednika”.

“Bojim se da predsjednik Josipović nije shvatio kako stvari stoje”, uzvratio je Mesić. “Kao prvo, nije riječ ni o njemu ni o meni osobno. Riječ je o funkciji predsjednika Republike i o tome što čovjek koji je proveo pet ili deset godina na toj dužnosti objektivno gledano može dati svojoj državi i nakon prestanka obnašanja dužnosti. A da može, to bi valjda trebalo biti kristalno jasno, jednako kao što je kristalno jasno da bi država koja bi se odrekla usluga svojega bivšeg predsjednika u ulozi kako političkog, tako i gospodarskog lobista, najblaže rečeno, bila kratkovidna”, stoji u Mesićevoj izjavi, kojom je reagirao na Josipovićeve stavove.

Za sebe je Mesić rekao da redovno kontaktira s predstavnicima političkog i gospodarskog života niza zemalja, da je u vezi s aktualnim i bivšim šefovima država, dobiva pozive da održi predavanja i sudjeluje na skupovima u inozemstvu, da ga posjećuju strani veleposlanici te da daje intervjue domaćim i stranim medijima.

“Da uopće ne govorim o strankama koje svakodnevno primam, a koje ne dolaze zato što sam ih ja zvao, nego zato što žele sa mnom razgovarati o aktualnim problemima našega društva”, tvrdi Mesić.

Josipović je u HTV-ovu Dnevniku 3 odgovara na Mesićeva prozivanja, optuživši ga pri tome i zbog neprimjerene potpore bivšem libijskom diktatoru Moameru Gadafiju.

“Cijenim bivšeg predsjednika, no njegova me izjava malo razočarala. Danas je apsolutno legitimno upitati se ima li bilo koji trošak opravdanje u funkcionalnosti. Nadalje, iako Mesić predstavlja i dio političke scene u Hrvatskoj, to su zapravo privatne aktivnosti”, rekao jeJosipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*