Josipović i Napolitano: Teške greške i nepravde iz prošlosti ne mogu se ponoviti u ujedinjenoj Europi

Predsjednici Republike Hrvatske i Talijanske Republike Ivo Josipović i Giorgio Napolitano zajedno su u subotu nazočili koncertu “Hrvatska i Italija zajedno u Europi” u pulskoj Areni, a tom prigodom su se obratili javnosti Zajedničkom izjavom, koja se dotiče kontroverznih pitanja iz prošlosti i zajedničke budućnosti Hrvatske i Italije u ujedinjenoj Europi.

Zajedničku dvojice predsjednika donosimo u cjelosti:

“Dragi prijatelji, dragi sugrađani,

večeras smo ovdje pred vama u ime naših država i naših naroda. Želimo posvjedočiti, kao što smo to već učinili lani u Trstu, našu čvrstu volju da prevlada ono što nas udružuje nad onim što nas je bolno dijelilo u teškom povijesnom razdoblju obilježenom ratovima između država i naroda.

Republika Hrvatska i Talijanska Republika prigrlile su zajedničke vrijednosti, iznad svega vrijednosti slobode i prava pojedinca, jednakost, dostojanstvo i ravnopravnost građana pred zakonom, slobodu poduzetništva, vrijednosti suradnje i solidarnosti među narodima.

Danas su naše zemlje i naša društva slobodni od svih ideologija zasnovanih na diskriminaciji. Sada, nakon završetka pristupnih pregovora za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski i talijanski narod imaju pred sobom zajedničku budućnost koja počiva na temeljima demokracije u ujedinjenoj Europi. Uskoro neće više postojati granice između naših zemalja.

Naše narode povezuje više od tisuću godina suživota unutar zajedničke civilizacije i kulture. Na tim povijesnim temeljima možemo izgraditi stabilan i plodan mir.

Dijeleći radost i pouzdanje koje u nama pobuđuju buduće mogućnosti, osjećamo također dužnost da se prisjetimo mračnih stranica naše zajedničke povijesti.

U prošlosti su počinjene teške greške i nepravde. U proteklom su stoljeću, stoljeću užasa za povijest čovječanstva, te greške i te nepravde plaćene tragičnim sudbinama stotina tisuća nevinih ljudi.

Ovo je prigoda da se prisjetimo tragedije žrtava talijanskog fašizma koji je progonio manjine i koji se oružjem obrušio na susjede Hrvate. Taj isti fašizam uvijek je djelovao i protiv sloboda i života samih Talijana. Ovo je također trenutak da se prisjetimo talijanskih žrtava osvete vlasti poratne bivše Jugoslavije. Za sve te počinjene užasne zločine nema nikakvog opravdanja. U ujedinjenoj Europi, oni se neće moći ponoviti – nikad više.

Još jednom osuđujemo totalitarističke ideologije koje su okrutno zatrle slobodu i povrijedile pravo pojedinca da bude drukčiji rođenjem ili vlastitim izborom.

U ime naših naroda i budućnosti svih nas i naše djece, klanjamo se žrtvama koje su izgubile svoje živote ili su im presječeni zavičajni korijeni.

U svakoj od naših zemalja njegujemo, kako i treba biti, sjećanja na proživljene patnje i na žrtve te suosjećamo s onima koji su preživjeli te krvave događaje iz prošlosti. Opraštajući jedni drugima za počinjena zla usmjeravamo naš pogled prema budućnosti koju, zahvaljujući presudnom doprinosu najmlađih, želimo i možemo izgraditi u Europi koja sve doličnije predstavlja svoje mnogobrojne tradicije i još se čvršće povezuje pred novim izazovima globalizacije.

Naše manjine, brojna talijanska manjina u Hrvatskoj i nešto manja, ali vitalna hrvatska manjina u Italiji, izraz su duboke isprepletenosti naših korijena. Hrvatska i Italija, zajedno i pojedinačno, će se zdušno zalagati za prava i ljudsko dostojanstvo, bratstvo naroda i pojedinaca u zajedničkom europskom domu.”

Predsjednici Hrvatske i Italije Ivo Josipović i Giorgio Napolitano sastali su se u pulskoj Zajednici Talijana s pripadnicima talijanske nacionalne zajednice predvođenim čelnicima Talijanske unije i tršćanskog Narodnog sveučilišta.

Josipović je tom prigodom istaknuo kako su upravo u Istri ljudi našli načina da tešku povijest koju su prošli i Hrvati i Talijani pretvore u jedan kvalitetan suživot, u kojem je svatko svoj i u kojemu svatko ima svoja prava.

“Multikulturalnost, antifašizam, poštivanje manjinskih i ljudskih prava su temeljne odrednice hrvatske države. Po tom pitanju u Hrvatskoj je u posljednjih dvadeset godina učinjen veliki napredak”, kazao je Josipović dodavši kako se može još više.

Josipović je rekao kako je doprinos Talijana u kulturi, politici, znanosti, obrazovanju i sportu koju su dali hrvatskom društvu ogroman te kako “Hrvatska bez Talijana nebi bila Hrvatska koju poznajemo”. Također je zahvalio Italiji na potpori koju je dala Hrvatskoj u borbi za opstanak, nastanak ali i na putu u europsku budućnost.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano ustvrdio je kako je pred Hrvatskom i Italijom jedna nova perspektiva, nakon što su prevladani nesporazumi iz prošlosti. Odgovornost, rekao je, bila je na obje strane, nije bila jednostrana a Italija, kako je rekao “nije zaboravila niti odgovornost fašizma u ratu agresije koji se vodio protiv naroda u Jugoslaviji”.

“Rane iz naše prošlosti mogu biti duboke, bilo ih je teško liječiti s time da je odgovornost bila na obje strane. Trebalo je vremena, no našli smo rješenje i način da ih prebrodimo”, rekao je Napolitano ocijenivši iznimno značajnim prošlogodišnji susret triju predsjednika, talijanskog, hrvatskog i slovenskog u Trstu gdje je, kako je rekao, “pronađen pravi ključ prevladavanja svih nesporazuma”. Prema njegovim riječima prijateljski odnosi između Italije i Hrvatske vidljivi su na svakome koraku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*