Josipović i Tadić doputovali u BiH, članovi Predsjedništva priredili večeru u njihovu čast

Predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, doputovali su u Sarajevo, a njihovi domaćini, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović organizirali su u hotelu “Termag” na Jahorini večeru u njihovu čast.

Radio Slobodna Europa javlja da je šire područje Jahorine pod jakim je mjerama osiguranja sigurnosnih agencija BiH, kojima pomažu lokalne policijske snage.

Za petak je, u objektu “Koliba” na Jahorini, planiran neformalni trilateralni sastanak, a najavljene teme razgovara su koordinacija aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, zajedničko apliciranje za fondove EU-a za prekograničnu saradnju, međusobno zastupanje u konzularnim stvarima u trećim državama, pripreme za promjenu graničnog režima i zajedničke kandidature za sportska dešavanja.

“Razgovarat ćemo o borbi protiv organiziranog kriminala, koji zatjeva regionalni pristup, o načinima povlačenja sredstava iz fondova EU, ali i modalitetima procesuiranja optuženih za ratne zločine”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Federalnu televiziju.

Predsjednik Jospović najavio je kako će osobno potaknuti i razgovore o mogućem sklapanju trilateralnog ili bilateralnih ugovora kojima bi se rješio problem paralelniih istraga ratnih zločina.

Prema zamisli hrvatskog predsjednika, to bi pitanje trebalo urediti tako da se počiniteljima sudi u zemlji u kojoj imaju prebivalište, no očito je da naizgled jednostavn prijedlog neće naići na opće odobravanje sudionika trilateralnog sastanka.

Naime, Željko Komšić je već se izjasnio protiv takvog dogovora. “Princip da svatko sudi svojim državljanima nije dobar za BiH, jer je najviše zločina počinjeno u našoj zemlji. Potrebno je naći kompromis kojim će se omogućiti suradnja tužilteljstava triju zemalje uz poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma”, izjavio je Komšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*