Josipović i Tadić: Podržavamo integritet BiH

tadic-josipovic-brux Pedsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić izrazili su u subotu u Bruxellesu odlučnost da u europskom duhu surađuju na rješavanju otvorenih pitanja u regiji, koja mora imati europsku perspektivu i založili se za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu triju ravnopravnih naroda.
Josipović i Tadić sudjelovali su u raspravi o zapadnom Balkanu u okviru Bruxelles foruma, jednog od najvećih skupova najutjecajnijih političara, analitičara i poslovnih ljudi iz Sjeverne Amerike i Europe. U toj raspravi sudjelovali su još povjerenik za proširenje Štefan Füle i američki senator George Voinovich.
U raspravi je dominiralo pitanje Bosne i Hercegovine, a obojica predsjednika su istaknula da ta zemlja mora ostati cjelovita, a da rješenje trebaju naći tamošnja tri konstitutivna naroda bez nametanja sa strane.
Bivši američki veleposlanik pri NATO-u Alexander Versbow rekao je u raspravi da postoji “opasnost od raspada Bosne i Hercegovine”, koja ostaje nefunkcionalna usprkos naporima Sjedinjenih Država i EU-a.
Predsjednik Josipović je rekao da su on i Tadić iz Opatije, gdje su se prvi put sastali prije tri dana, uputili jasnu poruku, da se Hrvatska i Srbija zauzimaju za cjelovitost BiH.
“Naše poruke iz Opatije jasno pokazuju da su Hrvatska i Srbija voljne pomoći, da nemaju aspiracija za uključivanje dijelova BiH u Hrvatsku ili Srbiju i da ne podržavaju snage koje bi se htjele odvojiti od BiH. Za rješenje u BiH potrebno je ispuniti dvije zadaće, prvo učiniti je funkcionalnom, a drugo tri naroda trebaju naći rješenje bez nametanja sa strane. Svi moraju imati na umu da ta zemlja mora biti društvo tri ravnopravna naroda i ravnopravnih pojedinaca. To jesu općenite premise, ali mislim da je jasno da moramo pomoći Bosni i Hercegovini da pronađe odgovarajuće ustavno rješenje”, rekao je Josipović.
“Opće je stajalište da podržavamo integritet BiH. To znači da ne podržavamo bilo kakvo djelovanje u smislu podjele BiH. Istodobno, želimo biti aktivni u rješavanju problema koji postoje u BiH, ali ne možemo nametnuti rješenje i niko to ne može. To je jako važno i u tome se slažem s Josipovićem”, rekao je Tadić, dodajući da njegova vlada radi sve što može na pomirenju između Srba i Bošnjaka te najavio da će sljedećeg tjedna srbijanski parlament donijeti rezoluciju “o ratnom zločinu u Srebrenici”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*