Josipović i Tihić potvrdili nužnost jednakopravnosti triju naroda u BiH

josipovic-tihic1 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je danas Sulejmana Tihića, predsjednika Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije i u izjavi za medije rekao da su imali vrlo srdačan i konstruktivan razgovor o bilateralnim odnosima i odnosima u regiji. Dvojica dužnosnika potvrdila su mirotvornu politiku, potrebu intenziviranja odnosa dviju zemalja i nužnost jednakopravnosti triju naroda u BiH. “Potvrdili smo mirotvornu politiku i potrebu intenziviranja odnosa i suglasili se da jednakopravnost triju naroda u Bosni i Hercegovini nema alternativu” i da BiH mora funkcionirati kao država, rekao je predsjednik Josipović.
Tihić je predsjednika Josipovića upoznao s mišljenjem Stranke demokratske akcije o ustavnim promjenama u BiH. SDA smatra da su jako važni dobri odnosi sa susjednim državama i podupire sva rješenja koja vode decentralizaciji države i jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.
Na novinarsko pitanje o politici Hrvatske prema Bosni i Hercegovine u zadnjih dvadeset godina, Tihić je rekao da je govor hrvatskoga predsjednika Josipovića, pred parlamentom BiH u travnju, bio jako dobro primljen u BiH i da su ti odnosi od 1991. bili “uglavnom prijateljski”, ali da hrvatska politika prema Bosni i Hercegovini nije uvijek bila dosljedna. Jednakopravnost hrvatskoga naroda vezana je za sva tri naroda u BiH, rekao je Tihić i dodao kako on uvijek kaže da je “tronožac jači od dvonošca”.
Tihić je jasno izrazio bit poruka iz moga govora u parlamentu Bosne i Hercegovine, rekao je Josipović. U hrvatskoj je politici prema BiH bilo pogrešaka, rekao je, ali on se ne želi vraćati u prošlost, nego je tim govorom “htio otvoriti nove procese suradnje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*