Josipović: Ne donosite zakon o ništavnosti srbijanskih optužnica

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović nije znao za srbijanske optužnice protiv Vladimira Šeksa i još 43 hrvatska državljana u vrijeme kada su poslane, nego je nakon što je u javnosti objavljeno da optužnice postoje, o tome zatražio informaciju od nadležnih institucija, priopćeno je iz Josipovićeva ureda nakon izjave premijerke Jadranke Kosor o tome da je predsjednik znao za optužnice poslane iz Srbije.

“Točno je, kako ističe premijerka, da Predsjednik nema u nadležnosti postupanje po optužnicama. Takvu nadležnost nema ni predsjednica Vlade. Međutim, pitanje optužnica važno je političko pitanje o kojem ovise ostvarenje načela pravne države, zaštita branitelja od zloporaba pravosuđa i politizacije odgovornosti za ratne zločine, odnosi u regiji te mnoga druga važna pitanja. A to jest i u nadležnosti Vlade i u nadležnosti predsjednika Republike”, stoji u priopćenju.

Iznimno je važno, ističu iz Josipovićeva ureda, da Republika Hrvatska djeluje tako da zaštiti svakog svog građanina koji je neosnovano optužen za ratni zločin. Isto tako, važno je da Hrvatska jasno ostane privržena načelu da svaki zločin mora biti kažnjen, bez obzira tko ga je počinio. Važno je i djelovati na način da se pozitivni procesi u regiji nastave.

Republika Hrvatska može i mora puno bolje i efikasnije reagirati na optužnice iz Srbije, ističe se u priopćenju.

“Prijedlog zakona o ništetnosti srpskih optužnica politička je poruka s hrvatske strane koja ukazuje na neprihvatljivost tih optužnica u svjetlu dogovora nadležnih državnih odvjetništava i političkih poruka koje iz njih proizlaze”, stoji u priopćenju, no ističe se i da taj zakon neće donijeti pravu zaštitu građanima Hrvatske, možda upravo suprotno.

“Pravni učinci takvog zakona gotovo da ne postoje, a na sigurnost naših građana u inozemstvu djelovat će nepovoljno. Ni političke poruke, a njih ne šaljemo samo Srbiji nego i svijetu, nisu jednoznačne i mogu proizvesti ozbiljnu političku štetu. Predsjednik Republike preporučuje Vladi i Saboru da se ne donosi takav zakon nego da se odmah krene u zaključivanje ozbiljnog međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zloporabu progona za ratne zločine, ali i osigurati da nijedan zločin ne ostane nekažnjen”, ističe se u priopćenju iz Josipovićeva ureda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*