Josipović: Nisam siguran da su s hrvatske strane u Haagu završili pravi ljudi

Tijekom boravka u New Yorku, gdje je doputovao kako bi sudjelovao u radu Opće skupštine UN-a, hrvatski predsjednik Ivo Josipović sastao se u ponedjeljak navečer po američkom vremenu s hrvatskim iseljenicima, koji su se posebn interesirali kakvo je predsjednikovo mišljenje o radu međunarodnog suda u Haagu i presudama generalima Gotovini i Markaču.

“To je osjetljivo pitanje. U Domovinskom ratu nažalost bilo je zločina, ali je Hrvatska vodila pravedni, obrambeni rat. Osobno, kao pravnik, nisam zadovoljan rezultatima suđenja u Haagu i ne samo kada je riječ o hrvatskoj strani. Nisam siguran ni da su se s hrvatske strane tamo našli pravi ljudi”, kazao je Josipović.

Ali, dodaoje hrvatski predsjednik, “mi moramo prihvatiti odluke suda, Hrvatska mora poštivati pravni sustav”. Josipović je kazao da “griješe i domaći sudovi, ali i međunarodni”.

Na pitanje kako komentira najavljeno okupljanje Hrvata u Haagu u znak podrške generalima Gotovini i Markaču Josipović je kazao da to spade u slobodu izražavanja te dodao: “Osobno mislim da to neće koristiti generalima”.

Govoreći o prilikama u Hrvatskoj, Josipović je rekao: “Dobra je vijest što smo završili pregovore s Europskom unijom, ali završetkom pregovora nisu završene reforme u Hrvatskoj. Manje dobra vijest je što gospodarska situacija u Hrvatskoj nije dobra.”

“Iako ima malih pomaka, Hrvatska nije izašla iz krize. Nije to međutim isključivo rezultat naših slabosti, već i globalne krize”, kazao je Josipović, istaknuvši da nije dovoljno napravljeno ni kada su strane investicije u pitanju. “Nisam zadovoljan stanjem u gospodarstvu, iako ima i dobrih primjera uspješnih tvrtki”.

Predsjednik je hrvatskim iseljenicima kazao da je pred izbore u Hrvatskoj retorika zaoštrena i “da se priče malo zaoštravaju, da se svi ljutimo, ja prigovaram, ali postoji veliki prostor za napredak i Hrvatska ima dobru perspektivu”. Predsjednik je najavio da će izbori biti najvjerojatnije 4. prosinca.

I dalje je ključna borba protiv korupcije, koja nema stranačke boje i treba je iskorijeniti, rekao je Josipović te dodao odnose sa susjedima, jer ima i dalje ozbiljnih problema, od graničnih pitanja, nestalih osoba do podjele imovine bivše države.

Hrvatski iseljenici postavili su predsjedniku Josipoviću niz pitanja, a ponajviše ih je zanimalo kakvi su uvjeti studiranja u Hrvatskoj, rezultati turističke sezone, ulaganja u Zračnu luku Zagreb, te sudbina ministarstva za iseljeništvo. Na izravno pitanje može li Hrvatsku zadesiti sudbina Grčke Josipović je kazao da se poduzimaju reforme kako se to ne bi dogodilo, naglašavajući da “o socijalnoj pravdi bilo koja vlada koja će doći morat će voditi računa”.

2 Comments

  1. ZASTO PONOVO LAZES LIGNJO,,
    AKO MISLIS DA HRVATSKI HEROJI NE ZASLUZUJU HAASKE CELIJE,,KAO PREDSJEDNIK SI MOGAO SIGURNO TO I POPRAVITI–SVALJIJETE SVE NA KRIVOUSTOG TVORCA DRZAVE CIJI SI PREDSJEDNIK DANAS–SRAMI SE PROKOMUNISTICKA USRANA LIGNJO,,FUJ SMRADE,,IZJEDNACILI STE MILOSEVICA I TUDJMANA–SA KOLIKO TENKOVA JE TUDJMAN HRVATSKU SAMOSTALNOM DRZAVOM PROGLASIO–ISTI SI SMRAD KAO I VELEIZDAJNIK HRVATSKOG NARODA–STIPICA MESIC.

    • Mesićev otac je partizan koji je klao hrvate(čitajte vikipediju)a ovaj izdajnik josipović, lažljivac, glumi kulturu na račun hrvatskog naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*