Josipović o Mesićevoj izjavi: On je 2000. umirovio i Gotovinu, znači li to da ni njega ne bih trebao primiti

Hrvatsku predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako je bivši predsjednik Stjepan Mesić ispravno postupio umirovivši 2000. godine skupinu hrvatskih generala, ali da danas “na drugi način gledamo odnose s tim ljudima” koji su došli u njegov Ured na nedavni prijem u povodu pravomoćne oslobađajuće haaške presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Mesić je danas izjavio da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude Haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.

Josipović je za vrijeme današnjeg boravka u Splitu rekao kako je prijem u njegovu uredu za hrvatske generale bila prigoda “u kojoj smo se sjetili Domovinskog rata, a ti ljudi”, kako je kazao, “značili su u Domovinskom ratu”.

“Uostalom predsjednik Mesić je bio umirovio i generala Gotovinu, znači li to da i njega ne bih trebao primiti”, dodao je Josipović.

Po Josipovićevim riječima, odluka predsjednika Mesića od prije desetak godina bila je ispravna jer je to bilo vrijeme kada su se “generali angažirali na način koji nije primjeren”.

“Ali, vrijeme je prošlo i danas na drugi način gledamo odnose s tim ljudima”, istaknuo je Jospipović.

Po Josipovićevim tumačenju, od umirovljenja hrvatskih generala prošlo je desetak godina i “čak i kad odete u zatvor radi ubojstva i vratite se iz zatvora, rehabilitirate se”.

Na upit hoće li on kao sadašnji predsjednik rehabilitirati umirovljene hrvatske generale, Josipović je kazao kako nema nikakve potrebe za njihovom rehabilitacijom.

“Ne vidim što bih ja tu trebao napraviti, ti su ljudi umirovljeni, imaju mirovinu, rade, neki imaju svoj posao i u biznisu su. Žive jedan normalan građanski život i ne vidim što se tu ima rehabilitirati”, dodao je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*