Josipović obišao razorenu katoličku crkvu u Kukujevcima

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je mjesto Kukujevci u istočnom Srijemu, u Republici Srbiji, te obišao tamošnju razrušenu katoličku crkve Presvetog trojstva. Prilkom posjeta Josipović se susreo s predstavnicima lokalnih vlasti, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Republici Srbiji Slavenom Bačićem i biskupom srijemskim msgr. Đurom Gašparovićem.

Zahvalivši Josipoviću na povijesnom posjetu hrvatskoj zajednici u Srijemu, biskup Gašparović posebice se prisjetio “mučeništva srijemskih Hrvata”, koji su pod prijetnjama morali napustiti svoja obiteljska ognjišta.

Napominjući kako je iz Srijema prognano oko 20.000 Hrvata, a u nekim župama i gotovo cjelokupno stanovništvo, biskup Gašparović zahvalio je svim svećenicima koji su ostali uz svoj narod, ali i pokrajinskim vlastima Vojvodine, na naporima u zaštiti građana, kojima se prijetilo.

Predsjednik HNV-a Slaven Bačić kazao je kako su predsjednika Josipovića željeli pozvati upravo u kukujevačku crkvu, koja je simbol stradanja vojvođanskih Hrvata, izrazivši uvjerenje “da su takva vremena iza nas”. Crkva u selu Kukujevci, jedna je od najstarijih crkava u Vojvodini.

Predstavnik Zavičajne udruge Kukujevčana Milan Cindrić podsjetio je na zlostavljanja Kukujevčana, koja se se događala čak i u stanici policije u Šidu te pozvao vlasti Republike Srbije da procesuiraju počinitelje ovih zločina.

Selo Kukujevci jedno je od sela u Srijemu iz kojih je tijekom devedesetih godina protjerivano lokalno hrvatsko stanovništvo, zbog čega se na Haaškome sudu sudi čelniku srbijanskih radikala Vojislavu Šešelju. U selu Kukujevci prije rata živjelo je 500 hrvatskih obitelji, a danas ih je ostalo samo pet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*