Josipović odgovorio Lagumdžiji: Zašto me sada poziva da se miješam u unutarnje stvari BiH?!

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovićodgovorio je vrlo izravno predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, koji ga je pozvao da se izjasni o referendumu koji je najavljen u Republici Srpskoj (RS), a kojim se žele osporiti nadležnosti državnog pravosuđa u manjem bh. entitetu i autoritet visokog međunarodnog predstavnika.

– Odgovor na pitanje o referendumu u RS je jasan: u BiH se velike i važne odluke trebaju donositi samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne smatram dobrom idejom, istaknuo je Josipović, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa da komentira poziv predsjednika SDP BiH.

Josipović je zapitao zašto ga sada Lagumdžija poziva da se izjašnjava o nečemu što je tipično unutarnje pitanje za BiH.

– Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutarnje poslove. Istina, dolazio je meni u Zagreb tražiti podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati. BiH je, ipak, druga država, naveo je Josipović u pisanom odgovoru.

Josipović smatra da referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije dobra ideja, ali i da je to tipično unutarnje pitanje za BiH.

Josipović je naveo da ne smatra dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez suglasnosti sva tri naroda u BiH i podvukao da to ističe od početka mandata na dužnosti predsjednika Republike Hrvatske.

Narodna skupština RS usvojila je 13. travnja odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani tog entiteta izjasniti o “nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*