Josipović: “Oluja” bila legitimna vojna akcija

“Danas svi znaju da je ‘Oluja’ bila legitimna, brza, učinkovita i u najvećem dijelu sjajna akcija oslobađanja okupiranog teritorija u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović u petak sudionicima vojno-redarstvene akcije “Oluja” koje je prvi put primio u svom uredu.

Naglasio je da su to bili dani ponosa i slave koje nitko ne može osporiti i dovesti u pitanje te kako se svi s ponosom sjećamo tih dana i nemjerljiva doprinosa što su ga branitelji dali oslobađanju domovine. “Na žalost, zbog malenog dijela događaja koji nisu bili dobrodošli često se neopravdano dovodi u pitanje cijela operacija, što je netočno i nije dobro s političkoga, povijesnog i moralnog stajališta. Žalimo za svakom nevinom žrtvom, svakim nepotrebnim razaranjem, ali našu briljantnu pobjedu ne dovodimo u pitanje”, poručio je Predsjednik upozorivši da se pravda postiže politikom individualizacije krivnje.

Braniteljima, kojih je bilo stotinjak, Josipović je obećao da će se za njegova mandata ta važna operacija dostojno obilježavati te da će se nastaviti družiti s ratnim veteranima.

Predsjednik je ujedno odlikovao nekolicinu branitelja te time, prema vlastitim riječima, pokazao da, iako su prošle mnoge godine, nisu zaboravljena junačka djela hrvatskih branitelja.

Nije zaboravio spomenuti ni djecu poginulih, zatočenih i nestalih branitelja koja su, naglasio je, zahvaljujući skrbi nadležnih te obiteljima, izrasli u obrazovane, poštene i uspješne članove zajednice.

U ime branitelja, pukovnik Rade Lasić je poručio kako pred Predsjednikom stoje istinski hrvatski ratnici bez obzira na čin ili položaj.

“Počinje se vraćati ugled i na neki način dostojanstvo hrvatskih branitelja jer dostojanstveno počinjemo obilježavati najvažnije događaje u našoj novijoj povijesti”, istaknuo je Lasić, te upozorio kako namjerno govori o hrvatskim ratnicima, jer se pod pojmom hrvatski branitelji “možda krije svega i svašta”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*