Josipović položio vijence u Teznom i na Bleiburškom polju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odao je danas počast žrtvama ubijenima nakon Drugog svjetskog rata, zapalivši svijeću i položivši vijenac, u povodu Dana antifašističke borbe, ispred spomen-obilježja na Bleiburškom polju. To je prvi put da hrvatski predsjednik odaje počast nevinim žrtvama stradalim na Bleiburgu.

S njim u izaslanstvu bili su ministar uprave Davorin Mlakar ispred Vlade, zastupnik Nenad Stazić ispred Sabora, predsjednica romske nacionalne Nura Ismailovska, kao i predstavnici antifašističkih boraca te Savjeta za branitelje.

“Želja mi je da se priča o Drugom svjetskom ratu zaokruži i da se prijepor ne samo za hrvatski narod, nego i državu stavi u okvire gdje mu je i mjesto – u povijesnoj istini”, izjavio je tom prilikom Josipović i nastavio da je Hrvatska kao antifašistička zemlja izašla kao pobjednica u Drugom svjetskom ratu. Kazao je da se nada da će ovo pridonijeti Hrvatskoj kao modernoj zemlji koja gleda u budućnost te da svoju državnost temelji na antifašizmu, potom i na Domovinskom ratu.

Predsjednik Počasnog voda Bleiburga Ilija Abramović kao domaćin izrazio je zadovoljstvo da spomen-obilježje prvi put posjećuje predsjednik. “To čekamo već 65 godina”, bio je kratak Abramović.

Prethodno je Predsjednik posjetio i odao počast nevinim žrtvama iz poraća i na spomen-obilježju u Teznom u Mariboru, gdje je u svibnju 1945. jugoslavenska vojska pobila između 15.000 i 20.000 pripadnika oružanih snaga NDH i civila, većinom hrvatske nacionalnosti, koji su bili uhvaćeni pri pokušaju bijega u Austriju. Pokopani su u 3,5 kilometara dugom protutenkovskom jarku koji je iskopan između Drave i ceste Celje-Maribor. Tijekom gradnje autoceste na tom dijelu 1999. pronađeni su posmrtni ostaci 1179 žrtava, koji su iste godine položeni u Novom mariborskom groblju.

“Ovdje je pogubljen veći broj ljudi bez suda, a veći broj njih bili su nevini. Bilo je i onih kojima je trebalo suditi. Ovo je mjesto tragedije i zahvaljujem svima onima koji su danas sa mnom ovdje, ponajviše antifašistima, jer ovime zatvaramo krug povijesnih prijepora u nesumnjivoj antifašističkoj povijesti Hrvatske”, izjavio je Josipović, dodajući da je antifašistička borba imala, na žalost, i onu stranu koja nije trebala postojati. “Zahvaljujem antifašistima, jer su svojim dolaskom pokazali snagu pobjednika i moralnosti i da su čvrsti u odluci da njihovim dolaskom ovdje zaliječe traume ih hrvatske povijesti”, kazao je.

Ministar Mlakar je izjavio kako mu je časna dužnost da ispred Vlade bude dio izaslanstva, a da ideja predsjednika Josipovića za dolaskom nije samo gesta, nego i promišljena ideja da se riješe povijesni prijepori te da se oda počast žrtvama koje to zaslužuju.

Zastupnik Nenad Stazić je Josipovićev potez ocijenio odličnim, kao i dolazak antifašista. “Ovo bi mogla biti prekretnica koja zatvara neugodnu stranicu u antifašističkoj borbi i nadam se da će napokon biti manje prijepora i u Hrvatskoj oko davnih događaja, te da ćemo se posvetiti sadašnjosti i budućnosti”, izjavio je Stazić. U Teznom je bio i saborski zastupnik Milorad Pupovac (SDSS), koji je kazao da je svojim dolaskom poručio kako je vrijeme da se okaju sve žrtve koje su nevino stradale te da je došlo vrijeme da se nikog ne kažnjava, makar počinio i najteže zločine, a da mu se prije toga ne sudi.

“Ovdje sam kako bih rekao ne ideologiji koja je dovela do stradanja u osveti. Nadam se da ćemo nakon ovoga imati realniji odnos prema žrtvama i kritičniji odnos prema ideologijama i vrijednostima koje su se otvorile u Drugom svjetskom ratu”, izjavio je.

Na pitanje novinara zašto se predsjedniku neće pridružiti i na Bleiburgu, odgovorio je da to nije mjesto stradanja, nego mjesto odluke, te da je nakon toga Bleiburg postao mjesto obnavljanja ideologije.

Predsjednica Saveza antifašističkih boraca Vesna Čulinović Konstatinović također nije bila na Bleiburgu, nego samo u Teznom, rekavši da je tako odlučilo predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvate.

Izvor: Vjesnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*