Josipović: Pomoći ćemo Bosni i Hercegovini da uđe u EU

Mi želimo da BiH uđe u Evropsku uniju. Pomoći ćemo i politički i tehnički, ali morat ćete, isto kao i mi ispuniti brojne uvjete koje ćete nekad osjećati kao nepravedne. Od vas će se vjerovatno tražiti čak i više nego što se od nas tražilo”, kazao je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u sinoćnjoj emisiji “Invervju 20” BHT 1.

Josipović je izrazio uvjerenje da će se, i na putu prema Europi, pokazati da BiH u Hrvatskoj ima prijatelja.

Upitan za ocjenu regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti kaže da “postoje neki dobri pozitivni trendovi, ali i situacije koje nisu onakve kakve bismo željeli.“

“Dobro je da smo u stalnim međusobnim kontaktima. Rješavamo mnoga otvorena pitanja pa i ona vrlo osjetljiva iz vremena rata – pitanja nestalih, izbjeglica i imovine, otvara se i jača gospodarska suradnja s praktično svim zemljama, barem gledano iz ugla Hrvatske. S druge strane, možda neke aktivnosti ne idu onako kako bi to bilo poželjno, te možda premalo razgovaramo o još većoj gospodarskoj suradnji ili o zajedničkoj europskoj budućnosti”, kazao je.

Misli da je za unaprjeđenje odnosa država u regionu važan osjećaj odgovornosti za izgovorenu riječ, te da “svaka kriva rečenica u ovim osjetljivim uvjetima, ipak još postratnih događanja, može utjecati na odnose u regiji“.

“Svako od nas mora znati da jednom svojom dobrom i kvalitetnom rečenicom može otvoriti vrata prijateljstva s mnogima, kao što ih može i zatvoriti”, kaže on.

Za hrvatskog predsjednika važno je da se šire veze i kontakti među ljudima “jer ovaj prostor, bez obzira na činjenicu da imamo svoje države i da smo ponosni na to, ne znači da u susjedima nemamo drage prijatelje“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*