Josipović primio parlamentarno izaslanstvo BiH

bozic-josipovicIzaslanstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je primio i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je tom prigodom kazao da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju vrlo dobre odnose i da je to dobar povod i za češće susrete i razgovore na svim razinama.

Josipović je naglasio da su odnosi s BiH vrlo važni za Hrvatsku i možda najvažniji kada su posrijedi susjedne zemlje, i ne samo zbog činjenice da u BiH živi hrvatski narod već i zbog toga što su tamo pored njih i druga dva prijateljska naroda.

Republika Hrvatska smatra da sve zemlje regije imaju svoje mjesto u Europskoj uniji što posebno važi za Bosnu i Hercgovinu a po riječima Josipovića Hrvatska je voljna da joj na tom putu pruži svu političku i tehničku pomoć.

Osnovno načelo kojim se vodi Hrvatska jest da nova granica između dvaju zemalja neće biti kineski zid već granica koju će ljudi i dalje prelaziti.

Iskustvo koje je imala Hrvatska s drugim državama a tiče se režima prelaska granica pokušat će se primjeniti i s granicom s BiH kako bi građani i dalje mogli putovati s osobnom iskaznicom.

Također, dodao je predsjednik Josipović, gospodarsku suradnju treba razvijati i u novim okolnostima i učiniti je što je god moguće liberalnijom.

Kada su posrijedi unutarnja najvažnija politička pitanja BiH, Josipović je pozvao predstavnike naroda da pronađu konsenzus radi stabilnosti i zajedničkog napredovanja prema EU i NATO-u.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Božo Ljubić je zahvalio na prijamu i prigodi za razgovor o najvažnijim pitanjima za obje zemlje.

On je istaknuo potrebu za još intenzivniju suradnju u svim sferema te naznačio izazove koje za BiH predstavlja ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, od uređenja graničnih prijelaza, režima prelaska građana, izvoza robe, prolaska do luke Ploče, prolaska kroz Neum itd.

On je kazao da je Hrvatska ostvarila svoja dva temeljna vanjskopolitička cilja kojima teži i BiH, te da je sada vrijeme da dvije prijateljske države rješavaju pitanja koja su još uvijek otvorena.

Ljubić je dodao da je naročito važna i ustavna reforma koja će dovesti do funkcionalnije i samodržive BiH koja je zrela za kredibilnu aplikaciju za EU te da je i interes HR da u tom procesu pomogne.

Zamjenik predsjedatelja Denis Bećirović također je pohvalio činjenicu da su odnosi dvaju zemalja vrlo dobri. Govoreći o zbivanjima u Bosni i Hercegovini, on je naglasio da smo mi u BiH pokazali da možemo i teške odluke umijemo zajednički donositi, ali i da su pred nama velika iskušenja.

Potcrtao je važnost izgradnje Koridora Vc i za Bosnu i Hercegovinu i za Hrvatsku.

Bećirović je također istakao da je zagovornik intenziviranja suradnje i češćih kontakaka predstavnika dviju zemalja, zaključujući da dvije države imaju otvorenih, ali ne i spornih pitanja.

Milorad Živković je zahvalio na srdačnom prijamu te više govorio o nekim konkretnim pitanjima oko kojih u BiH nije postignuta suglasnost, poput Zakona o jedinstvenom matičnom broju, izbora u gradu Mostaru i drugim aktualnim temama.

Živković je također pledirao za uspostavu režima na granici koji će građanima BiH omogućiti što lakši prelazak u susjednu zemlju.

On je istaknuo da je u BiH previše strahova iz prošlosti i da je to razlog za teže donošenje odluka, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*