Josipović primio vodstvo HDZ-a 1990

HDZ1990-josipovic1 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u petak popodne vodstvo HDZ1990 predvođeno predsjednikom Božom Ljubićem, a Ljubić je tijekom boravka u Zagrebu imao i kraći susret sa premijerkom Jadrankom Kosor u Vladi RH, priopćeno je iz HDZ-a 1990.
U izaslanstvo koje je bilo u posjetu predsjedniku Josipoviću, pored Ljubića bili su i zamjenik predsjednika stranke Martin Raguž, te dopredsjednici Damir Ljubić i Rudo Vidović. Teme razgovora bile su strateška pitanja od interesa za hrvatski narod u obje države, Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i strateški interesi dviju država.
Sa zadovoljstvom je konstatirano da se na ova pitanja gleda vrlo slično. Naime, pored državnih strateških interesa, postoji hrvatski nacionalni interes bez obzira s koje strane granice hrvati žive. U konkretnom slučaju, strateški nacionalni interes i strateški interes RH i BiH jest da Hrvati ostanu politički narod u BiH. Sugovornici su se složili da je to moguće samo ako Hrvati ostanu živjeti u BiH i ako se kroz ustavnu reformu izbore za jednakopravnu poziciju. Ljubić je informirao predsjednika Josipovića o stanju u Bosni i Hercegovini, kao i o stanju hrvatskog naroda u BiH, te jasno istaknuo da je BiH strukturirana od dva entiteta nefunkcionalna država i potencijalna prijetnja stabilnosti kako unutarnjoj tako i regionalnoj. Zbog toga je neophodna ustavna reforma kako za funkcionalnost države tako i za njenu stabilnost. Da bi se to postiglo potrebno je standardizirati kolektivna prava na jednak način za sva tri naroda. Individualna prava ovaj Ustav ne negira samo manjinama već i pripadnicima konstitutivnih naroda. Dr. Ljubić je također naglasio potrebu bržeg pristupa u NATO-u i EU.
Predsjednik Josipović je izrazio apsolutnu potporu dodjeli MAP-a Bosni i Hercegovini. On smatra da je od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku što brži pristup BiH u NATO, te je istaknuo da će RH podržati selektivne zahtjeve Hrvata za jednakopravnu poziciju sa druga dva konstitutivna naroda u BiH. Također, on smatra da bi bilo dobro da hrvatski predstavnici, bez obzira na stranačke programe i interese usuglase se oko vitalnih nacionalnih interesa. Predsjednik Josipović je najavio svoju posjetu Sarajevu i Mostaru idućeg tjedna, te obraćanje zastupnicima u Parlamentu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*