Josipović se u Knessetu ispričao za zločine nad Židovima počinjene na tlu Hrvatske

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović održao je u izraelskom parlamentu Knessetu govor, u kojemu se ispričao za zločine nad Židovima počinjene tijekom Drugog svjetskog rata na tlu Hrvatske, te poručio da mira na Bliskom istoku ne može biti bez kompromisa.

“Prije nekoliko godina na ovome istom mjestu moj je prethodnik izrazio duboko žaljenje za zločine počinjene nad Židovima tijekom Drugoga svjetskog rata na području kvislinške tvorevine zvane Nezavisna Država Hrvatska. Njegova je izjava pomogla da se led otopi; dala je važan poticaj hrvatsko-izraelskim odnosima. Namjera ovog što ću danas reći nije ni da ugodi niti da otopi led. Jer – među nama prijateljima nema leda. Ono što ću reći treba pojasniti istinu, učiniti je vidljivom”, rekao je Josipvić u govoru čiji teskt je objavljen na službenim web stranicama njegova ureda.

Podsjetio je potom: “Da, postojao je široki antifašistički pokret otpora u Hrvatskoj. Da, svi predsjednici moderne Hrvatske bili su antifašisti. I sâm sam sin Titova partizana. Ali, da, istina je da se, bez obzira na devijantne okolnoste u Europi, unutar korpusa hrvatskoga naroda pojavio i bio prihvaćen, kako potporom tako i bezobzirnim nehajem, jedan od najužasnijih zločinačkih nacističko kolaboracionističkih režima u Europi.”

“U iskrivljenim umovima ustaša, ne-Arijevci – Srbi, Židovi i Romi, kao i politički protivnici ustaša – morali su biti zbrisani s lica zemlje. Ustaška je brutalnost bila strašna, njihovi zločini odvratni. Mi to znamo, ali znati nije dovoljno. Neprestano se moramo suočavati s neugodnom činjenicom da je – stavljajući na stranu slavan antifašistički otpor – bilo pripadnika našega naroda koji su bili sistemski organizirani u izvršenju groznog zločina protiv čovječnosti. Otrovna je guja puštena da izgmiže iz srca naše nacija u pokušaju da se istrijebe Srbi, Židovi i drugi samo zbog toga što oni jesu ili što zastupaju”, rekao je Hrvatski predsjednik.

“Trebamo se zagledati u svoje srce i pomiriti se s najtamnijom mrljom u svojoj povijesti i političkoj kulturi. Trebamo znati: zmija je sad oslabljena, ali je još uvijek tu. Tu je, duboko u našim srcima, tamo gdje počinje stvarna pomirba. Uvijek se trebamo sjećati i, živjeti zajedno sa žrtvama, u sjećanju. To je naša odgovornost. Jer, naša djeca trebaju znati što je dobro, a što zlo, što je pravo, a što krivo. To je mjesto gdje počinje istinska pravda”, rekao je Josipović te poručio: “I evo me ovdje, pred Parlamentom židovske države, i još važnije, pred djecom Hrvatske i ja se, nedvosmisleno, ispričavam i molim za oprost one koji su preživjeli Holokaust, Vas i sve žrtve.”

Svečanoj sjednici parlamenta na kojoj je govorio Josipović nazočili su izraelski predsjednik Shimon Peres, premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Knesseta Reuven Rivlin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*