Josipović, Silajdžić, Tadić i Vujanović potpisali zajedničku izjavu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i predsjednici Hrvatske, Crne Gore i Srbije Ivo Josipović, Filip Vujanović i Boris Tadić potpisali su, na 21. sesiji Igmanske inicijative, zajedničku izjavu u kojoj ističu da je europska perspektiva pokretač i jamac mira i stabilnosti u regiji jugositočne Europe.

Naglasili su također nužnost da se i dalje svi sporovi i nesuglasice među državama u regiji rješavaju putem dijaloga kako bi se prevladale povijesne razlike te kako bi se svi okrenuli budućnosti i napretku u svojim državama i regiji.

Punopravno članstvo u Europskoj uniji strateški je cilj svih država okupljeniih u Igmanskoj inicijativi, te da predsjednici BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije od svojih partnera u EU očekuju da prepoznaju značaj ubrzanja tog procesa, stoji dalje u ovom dokumnetu.

Predsjednici ocjenjuju da su u proteklom desetogodišnjem razdoblju države kojima su na čelu učinile značajan napor na unapređenju međusobnih odnosa, ističući pritom uloga civilnog društva koja je tom procesu bila nezaobilazna. Izrazili su spremnost i dalje unapređivati i ojačavati saradnju država te iznalaziti nove oblike partnerstva za ostvarivanje europskih ciljeva.

“Spremni smo nastaviti praksu naših okupljanja i tako u duhu konstruktivnog dijaloga razgovarati o budućnosti regije te poticati svekoliku saradnju na ostvarenju partnerstva za Europu. Pozivamo (naše vlade), civilno društvo i sve strukture da sudjeluju u projektu transformacije naših društava kroz neophodne političke i strukturne reforme pa ih upućujemo na svim razinama na blisku i solidarnu suradnju kako bismo postavljene ciljeve dostigli što je prije moguće i na zadovoljstvo naših građana”, stoji na kraju dokumenta potpisanog u Sarajevu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*