Josipović: Svaka žrtva zaslužuje puno dostojanstvo, a obitelji žrtava našu brigu i pomoć

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, koji danas obilježavamo, prilika je da se podsjetimo svih pojedinaca, društvenih skupina, manjina i naroda, koji su stradali zbog političkog, vjerskog, ideološkog i svakog drugog ekstremizma, poručio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na Facebooku.

“U 20. stoljeću Europa je, nažalost, bila kolijevka nekih od takvih totalitarnih ideologija: nacizma, fašizma i komunizma, posebno u svojoj brutalnoj formi staljinizma. Bila je, također, i prostor u kojem su dugo postojali autoritarni ili poluautoritarni poreci. Gotovo nijedna zemlja Europe nije uspjela izbjeći diktaturu, ekstremizam i političko nasilje nad nekom skupinom i mnogim pojedincima. Mnoge su države u tome stoljeću bile okupirane, a druge su bile žrtvama unutrašnjeg političkog, etničkog ili ideološkog nasilja. U Hrvatskoj smo se tek krajem prošlog stoljeća u potpunosti okrenuli demokratskom uređenju, koje u svom središtu ima koncept ljudskih prava, pluralizma i međusobnog poštivanja. Moramo priznati, taj put nije bio ni lagan ni pravocrtan”, poručio je hrvatski predsjednik.

“Od početka svog mandata zagovaram politiku punog i bezrezervnog poštivanja svih žrtava totalitarnih i autoritarnih poredaka, bez obzira na to o kome se radi i u kojim je okolnostima netko postao nevinom žrtvom ekstremizma. Svaka žrtva zaslužuje puno dostojanstvo, a obitelji žrtava našu brigu i pomoć. Žrtve prošlih ratova, holokausta, političkog ekstremizma protiv manjina, stradanja u poslijeratnom razdoblju, stradanja u Domovinskom ratu, kao i druge žrtve netolerancije i nasilja ostaju nam trajnom opomenom da uvijek i neprekidno moramo raditi na očuvanju mira i demokracije, kao i na sprečavanju nasilja i totalitarnih tendencija. Neka je vječna slava nevinim žrtvama, kojih ćemo se uvijek sjećati”, zaključio je Josipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*