Josipović tvrdi da svima postaje jasno kako BiH ovako ne može dalje

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je da polako postaje svima jasno da BiH ne može ovako nastaviti i dodao da bi ustavne promjene trebale osigurati funkcionalnu državu na cijelom teritoriju gdje će sva tri naroda i svaki pojedinac biti ravnopravni. “To je lakše reći nego provesti. BiH čekaju vrlo ozbiljne odluke i nadam se da će političari biti na visini povijesnog zadatka”, rekao je Josipović za “Blic”.

Josipović je istaknuo da su novi pregovori o statusu Kosova stvar Srbije i Kosova, i da će podržati sve što oni dogovore.

“Sve što između njih bude dogovoreno, podržat ćemo. Očekujem da će presuda Međunarodnog suda pravde biti poticajna”, rekao je Josipović pred svoj službeni posjet Srbiji.

Na pitanje koliko je Vlada Hrvatske spremna provesti u praksi njegove prijedloge o povlačenju tužbi za genocid, Josipović misli da ne postoje bitne razlike ni kada je riječ o tužbi.

“Tužba će postati bespredmetna kada se ono što je njezin predmet ostvari neposrednom suradnjom. O tužbi odlučuje Vlada i uvjeren sam da će, kad za to dođe vrijeme, donijeti ispravnu odluku”, poručio je Josipović.

On je rekao da problem granice sa Srbijom, iako nije tako dramatičan kao onaj sa Slovenijom, ne treba potcijeniti, ističući da stručni timovi rade na njemu.

“Ako ne bude dogovora, zalažem se da se što prije krene s arbitražom ili postupkom pred Međunarodnim sudom pravde. Najgore je pustiti da problem izmakne kontroli. I tu sam optimist, vjerujem da će granica biti riješena u dogledno vrijeme”, istakao je hrvatski predsjednik.

On je dodao da su Srbija i Hrvatska postigle veliki uspjeh u intenziviranju razgovora o otvorenim pitanjima, izdvojivši suradnju na suzbijanju organiziranog kriminala, posebno sporazum o izručivanju, i saradnju na progonu ratnih zločina.

1 Comment

  1. tako ti je i prethodnik podlac Mesic govorio,,medjutim,R.Srpska postoji,u federaciji muslimani rade sta hoce,a ti ces ponovo poput mesica da discipliniras bih hrvate–odmaknite prste becko konjusarske od naroda koji protiv vas nikada nije bio-a tako se krvavo tukao za tu samostalnu Hrvatsku,,Mesic ti je pocasni gradjanin u vise muslimanskih gradova,hrvate u bih nikada posjetio nije ,predsjednik je 8 godina bio,,STO TI SADA HOCES,NAPRAVITI GRADJANSKU BIH,NECES – NITI SRBI NITI MUSLIMANI TO NECE,,GLUMI EUROPSKU POLITIKU ONIMA KOJI SU TE IZABRALI,,Hrvatskoj BIH hrvati trebaju pod hitno ukinuti neko pravo garanta DAJTONA,,TO TAKO PODLO ZLOUPOTREBLJAVATE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*