Josipović u New Yorku: Dayton zaustavio rat, danas u BiH potrebne promjene

Daytonski sporazum ispunio je najvažniju funkciju – zaustavio je rat i omogućio da se u BiH krene novim putem. On nije riješio sva pitanja i danas su svi svjesni kako BiH treba i određene promjene, u prvom redu uspostavljanje i jednakopravnost svih naroda, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović za Dnevnik 3 HRT-a, dodajući da su potrebne one reforme koje će BiH omogućiti da uđe u EU.

Josipović drži da je europska budućnost regije važna, izrazivši optimizam da će političari u BiH naći pravi put da svoju zemlju odvedu put EU.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u srijedu je sudjelovao na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Clinton Global Initiative pod nazivom “Amerika na križanju: Daytonski sporazum i početak diplomacije 21. stoljeća”. Prvi panel, na kome su sudjelovali Madeleine Albright, Wesley Clark i Peter Galbraith, govorio je o prošlosti, i povijesnim uvjetima  u kojima je stvoren Daytonski sporazum.

Na pitanje treba li sporazum dograditi i je li spomenuta konferencija išla u tom smjeru, Jospović je rekao da je ona bila prigoda da se ukaže na to da je Dayton u svoje vrijeme bio važan politički sporazum. S druge strane, govorilo se o budućnosti, što je i najvažnije, kazao je predsjednik istaknuvši kako je važno da svi prepoznaju da samo tri konstitutivna naroda u BiH, bez ikakvog miješanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rješenje.

Na pitanje mogu li se Hrvati nadati međunarodnoj pomoći, odnosno, pritisku kako bi dobili ravnopravan položaj u BiH, Josipović je rekao da misli kako je od međunarodnog pritiska važnije novo doba u BiH koje je tu, bez obzira na probleme koje ta zemlja ima.

Ocijenio je da je donedavno pitanje jednakopravnosti i mogućih promjena u tom pravcu bilo tabu tema, dok se danas o tome otvoreno govori. Najvažnije je da problem prepoznaju političari u BiH koji nisu Hrvati, kazao je Josipović dodajući da pitanje položaja jednog naroda danas nije ekskluzivna tema samo za Hrvate.

Izrazio je sigurnost da će reforme koje idu u BiH na neki način prepoznati to pitanje i da će se na institucionalnoj razini, ne prekrajanjem unutarnjih i vanjskih granica, naći zadovoljavajuće rješenje koje će i Hrvatima omogućiti jednake mogućnosti participiranja u donošenju političkih odluka.

Na upit je li posjet SAD-u dio lobističke turneje za hrvatsko pristupanje EU, Josipović je rekao da se susreo i s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton, koja je u svome izlaganju na konferenciji rekla da je Hrvatska ispred samih vrata EU-a te da je pitanje trenutka njezina ulaska. Komunikacija koju imamo sa SAD-om i EU-om jesu dio lobističkih nastojanja i mislim da smo na dobrom putu i da će Hrvatska u dogledno vrijeme završiti pregovore, rekao je Josipović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*