Josipović u Sarajevu: Članstvo u EU ne znači neki “čelični zid” između Hrvatske i BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Sarajevu kako nema zapreka na putu Hrvatske ka punopravnom članstvu u Eurpskoj uniji te kako je na istom stajalištu i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Josipović, koji u Sarajevu boravi kao sudionik Svjetskog skupa za mir kojega organizira Zajednica svetog Egidija iz Italije, uoči njegova održavanja se na radnom ručku sastao s članovima Predsjedništva BiH a potom i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyjem. “Nije bilo naznaka nekih problema na tom putu (priključenja EU-u)”, kazao je Josipović novinarima nakon sastanka s Van Rompuyjem.

Josipović je pojasnio kako je s Van Rompeyem razgovarao o gospodarskim problemima koje imaju i EU i Hrvatska a predsjednik Europskog vijeća izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska dobro prošla u zadnjem ocjenjivanju rejting agencija.

“To je jedna doza optimizma koja je svima potrebna. Vidim da se i u Europi tome vesele jer nema puno zemalja koje su slično prošle”, kazao je Josipović dodajući kako se razgovaralo i o politici širenja EU-a u regiji zapadnog Balkana.

Komentirajući susret s članovima Predsjedništva BiH, Josipović je kazao kako je potvrđena uzajamna spremnost na gradnju dobrih međususjedskih odnosa a u tom je kontekstu razgovarano i o uređenju međudržavne granice odnosno ratificiranja sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999.

“Mi odnose sa susjedima moramo riješiti i nakon toliko godina što taj sporazum stoji u ladici on napokon mora ići u ratifikaciju i treba vidjeti kako će Sabor glasati o njemu”, kazao je hrvatski predsjednik.

Istaknuo je pri tom kako u procesu ratifikacije mora biti jasno što taj sporazum zapravo uređuje.

“Mora biti jasno da li i u kojoj mjeri slijedi Badinterovo načelo. Ako slijedi u potpunosti odnosno ako su granice one koje možemo smatrati granicama bivših jugoslavenskih republika onda mislim da takav sporazum bez puno razmišljanja naprosto treba ratificirati. A ako to nije slučaj, ako se granice mijenjaju i ako dijelovi teritorija koji su nekada pripadali SR Hrvatskoj odnosno danas Hrvatskoj odlaze iz Hrvatske ili neki dijelovi teritorija dolaze, onda to treba vrlo jasno i transparentno reći i ako vlada predlaže ratifikaciju mora isto tako reći koje su koristi i zašto mi to činimo jer je to nešto što se ljudima mora objasniti”, kazao je Josipović.

Dodao je kako se nada da će konačni rezultat biti uređenje granica na najbolji mogući način a proces ratifikacije je nakon toliko godina svakako potrebno pokrenuti.

Komentirajući upit u vezi s članstvom Hrvatske u EU, Josipović je naglasio da to članstvo ne znači neki “čelični zid” između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nego da to treba da bude poticaj razvoju, investicijama i novim trgovinskim aranžmanima, poručivši, da i BiH kao država mora udovoljiti standardima koje traži EU.

Na upit u vezi s Pelješkim mostom, Josipović je kazao da je njegova pozicija u tom pogledu jasna, te da se ne radi o političkom, niti ideološkom projektu, nego je pitanje da li postoje finansijske mogućnosti da se to realizira, podsjećajući da, istodobno, postoje i druge ideje – koridora i tunela te da je obaveza da se iznađe najbolje rješenje, imajući u vidu sve praktične implikacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*