Josipović ugostio Tadića u Opatiji

Dvojica predsjednika složili su se da bi se međusobne tužbe za genocid koje su obje države podnijele pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu mogle riješiti izvansudskom nagodbom. Josipović je rekao da tužba nije sama sebi svrha, da ona ne bi imala smisla “ako se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe”
josipovic-tadic-opatija Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Opatiji ugostio svog srbijanskog kolegu Boris Tadića. Sastanak je, barem što se javnosti tiče, došao posve neočekivano – kad je službeno najavljen iz ureda hrvatskog predsjednika, Tadić je praktički već bio na hrvatskom teritoriju, a dogodio se nakon što je Tadić odbio doći na Josipovićevu inauguraciju, stoga što je među uzvanicima bio kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.
Nakon trosatnog neformalnog radnog sastanka uz objed u opatijskom restoranu “Bevanda”, predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić izašli su pred novinare, rekavši da je ovaj susret samo početak budućeg poboljšanja hrvatsko-srpskih odnosa. Josipović je naglasio: “Imamo zajednički optimistični pogled na budućnost te znamo da će Hrvatska i Srbija jednog dana zajedno biti u EU, i to je bio glavni motiv našeg razgovora. Sigurni smo da će nakon ovog razgovora naši susreti biti češći i da će biti konstruktivni kao i ovaj. Uz to, sigurni smo da će vlade naših država raditi u duhu dobrosusjedstva i rješavanju svih pitanja koja nas tište”.
Srpski predsjednik je napomenuo da je suradnja u okviru europskog partnerstva formulacija zajedničkog rada dviju država u budućnosti, uz želju da cijela regija jugoistočne Europe na kraju uđe u Europsku uniju. “Nije dovoljno samo reći kako je ovo novi početak hrvatsko-srpskih odnosa, već smo se dogovorili da ćemo konkretno ići dalje kroz neka otvorena pitanja u odnosima naših država, ali i o tome kako ćemo ići dalje i kroz regionalnu politiku, jer Hrvatska i Srbija imaju odgovornost i za budućnost cijele regije jugoistočne Europe. Ako samo Hrvatska uđe u EU, a Srbija ne, to nije dobro za Hrvatsku i obrnuto. Nema nikakve dileme da je interes da cijela jugoistočna Europa bude u EU, jer to je dobro i za gospodarstvo tog područja”, rekao je Tadić.
Dvojica predsjednika složili su se da bi se međusobne tužbe za genocid koje su obje države podnijele pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu mogle riješiti izvansudskom nagodbom. “Bilo bi dobro da se izvansudskom nagodbom riješi i taj spor što ne znači da bi odustali od sudskih postupaka protiv onih koji su počinili zločine. Svi koji su počinili zločine moraju odgovarati”, rekao je Tadić, ističući spremnost “raditi na rješenju koje bi bilo kompromisno, ali neće poništiti načela pravde i pravednosti. Josipović je rekao da tužba nije sama sebi svrha, da ona ne bi imala smisla “ako se nađe mogućnost nagodbe u onim pitanjima koja su predmet tužbe”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*