Josipović uručio odličja u povodu Dana neovisnosti

U povodu Dana neovisnosti hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručio je odlikovanja istaknutim pojedincima i udrugama istaknuvši kako je Hrvatskoj u vremenu teške krize potreban optimizam i uspjeh, jer ima šansi i potencijala koje moramo iskoristiti.

Vi ste primjer kako se šansa može iskoristiti i siguran sam da će vam odlikovanja biti poticaj za daljnji rad na dobrobit naše Hrvatske, poručio je Josipović odlikovanima.

“Uspjeh i kriza danas, nažalost, idu ruku pod ruku i vi, koji ste uspješni, ste motor koji Hrvatsku treba izvući iz krize. Kriza s kojom se suočavamo je ozbiljna i oni koji to ne vide jako griješe”, naglasio je predsjednik Josipović.

“Ozbiljna gospodarska kriza generira i društvenu krizu i nezadovoljstvo u društvu, odmiče nas od ideje pravednosti, društvo koje nije pravdeno nije dobro. Vjerujem da Hrvatska može biti pravedna bez obzira što se dnevno susrećemo s raznim oblicima nepravdi – nezaposlenošću, malim plaćama, problemima s mirovinama i zdravstvenim sustavom”, istaknuo je Josipović.

Danas s ponosom možemo reći da smo, nakon dvadesetak godina postojanja hrvatske države i demokracije, napravili puno dobroga. Imamo puno istaknutih pojedinaca, Hrvatska se kvalificirala za sve relevantne međunarodne organizacije, na pragu je punopravnog članstva u Europskoj uniji, punopravna je članica NATO-a, pobjeđuje na olimpijadama, ne samo sportskim nego i na znanstvenim, tehničkim, informatičkim i umjetničkim.

Društva koje ne prepoznaju građanke i građane koji daju doprinos i koji su posebno pridonijeli boljitku zemlje nemaju optimizma i perspektive. Vi ste izabrani kao oni koji su prepoznati i prihvaćeni u vašim sredinama kao promotori napretka i uspjeha Republike Hrvatske i na tome vam čestitam, poručio je odlikovanima predsjednik Josipović.

Dolazite iz različitih područja, prosvjete kulture, prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti, umjetnosti, vjerskih zajednica, ali svima vama je zajedničko da ste radili na dobrobit Hrvatske i njezinih građana, dodao je.

U ime odlikovanih zahvalio je muftija Ševko Omerbašić istaknuvši da su odličja priznanja za napore koje su ugradili u izgradnju i uspostavu Republike Hrvatske.

“Iako 21 godina u životu jedne države nije puno, svjedoci smo koliko je napora i žrtava trebalo uložiti u njezino stvaranje i zato ih se s dužnim poštovanjem prisjećamo. Domovinski rat i tranzicija snažno su utjecali na događaje u Hrvatskoj, pa tako i teškoće u njezinom razvoju. Nakon dugog vremena i teške gospodarske krize čiji je teret u najvećoj mjeri pao na leđa običnog čovjeka počeo se rađati optimizam i napori pravosuđa daju nadu da više neće biti nezakonitog otuđivanja osiromašenog gospodarstva”, kazao je Omerbašić.

Hrvatska unatoč problemima i teškoćama može biti primjer nekim europskim zemljama kako je dostignut visok stupanj tolerancije i suživota, viši nego u nekim zemljama dugogodišnje demokracije, poručio je Omerbašić zahvalivši na odličjima i poželjevši Predsjedniku puno uspjeha u obnašanju najodgovornije dužnosti u zemlji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*