Josipović: Vlada mora prekinuti krizu odlučivanja i pokrenuti domaće resurse

Otvarajući 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Sv. Martinu na Muri, hrvatski predsjednik Ivo Josipović od Vlade je zatražio da prekine krizu odlučivanja kako bi se pokrenulo gospodarstvo. Jedna od ključnih stvari, po njegovom mišljenju, aktiviranje je vlastitih resursa, ocijenivši da je problem prije svega u krizi odlučivanja.

Vrijeme i postupci odlučivanja danas su u Hrvatskoj neprimjereni, pa ih treba skratiti, pojednostavniti i deregulirati, te promijeniti društveni pogled i odnos prema poduzetništvu, poručio je Josipović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić naglasio je da država ne smije bježati od odgovornosti i preuzimanja rizika u gospodarstvu. “Trenutno nitko ne preuzima odgovornost, sve se odlučuje na razini ministra i premijera, što je užasno#, kazao je Čačić.

Komentirajući pad BDP-a, kazao je kako je očito da su “mediji i analitičari očajni što se nisu ostvarila njihova predviđanja o padu od 3 posto. Objektivno, na rezultat u prvom kvartalu Vlada nije imala veći utjecaj”, kaže Čačić.

Čačić očekuje pad i u drugom tromjesečju i to za otprilike 2 posto te stabilizaciju gospodarstva u trećem tromjesečju. U četvrtom, pak, tromjesečju Čačić ističe da će se vidjeti učinci vladinih mjera i politika, za koje vjeruje da će biti pozitivni.

Državni zavod za statistiku jučer je objavio prvu procjenu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2012. prema kojoj Hrvatska bilježi pad od 1,3 posto u odnosu na isto tromjesječje prošle godine, a premijer Zoran Milanović je izjavio da je Hrvatska službeno u recesiji

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*