Josipović: Zakon je protuustavan; Kosor: Zakon štiti temeljne vrijednosti Ustava

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović smatra da Zakon o ništetnosti, koji je u Hrvatskom saboru u petak usvojen unatoč bojkotu oporbenih zastupnika, nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Josipović zakon smatra i iznimno štetnim, ističući da on uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu obranu kroz pravnu pomoć tijela Republike Hrvatske, rekao je predsjednik te najavio da će Ustavnom sudu uputiti zahtjev da se ispita njegova ustavnost.

Istaknuo je da je Zakon štetan i jer, zatvarajući vrata dobroj suradnji koja je “čistila” neosnovane optužnice, neodređeni broj hrvatskih građana izlaže mogućnosti da budu uhićeni u inozemstvu. Također smatra da je Zakon u političkom smislu iznimno štetan jer se o njemu očitovala i međunarodna zajednica koja dovodi u sumnju našu predanost progonu ratnih zločina, rekao je.

Ocijenio je kako će zakon zapriječiti i međunarodnu suradnju, koja već postoji i koja je rezultirala većim brojem predmeta koji su sudovi u Srbiji proveli protiv zločinaca koji su djela počinili u Hrvatskoj.

Josipović smatra da zakon nije donesen potrebnom većinom, odnosno da je, s obzirom na problematiku u koju zadire, trebao biti donesen natpolovičnom većinom svih zastupnika, a ne većinom zastupnika prsutnih u sabornici te ga i po toj sonovi smatra neustavnim.

Premijerka Jadranka Kosor odgovorila je tvrdnjom da zakon nije u suprotnosti s Ustavom te da je njegovo izglasavanje korisno, a ne štetno za međunarodne sporazume.

“Taj zakon govori o temeljnim pravima i slobodama, štiti temeljne vrijednosti Ustava, a to su vladavina prava i suvereniteta te govori da su za nas ništetni pravni akti bivše države, što je Hrvatski sabor i tako odlučio još 1991. godine. Dakako da ovaj zakon ne može štetiti međunarodnim sporazumima. Dapače, sasvim je sigurno da će on olakšati provedbu tih sporazuma”, rekla je Jadranka Kosor u Šibeniku, piše Jutarnji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*