Josipović: Zakon o pravima manjina mora se poštivati ili ga treba mijenjati

ivo-josipovicHrvatski predsjednik Ivo Josipović je u Münchenu, gdje sudjeluje na međunarodnoj konferenciji o izazovima svjetske sigurnosti, komentirao jučerašnji prosvjed u Vukovaru protiv uvođenja dvojezičnih natpisa.

“Ako ne postoji želja da se ustavni zakon poštuje, onda zakon treba mijenjati”, ocijenio je predsjednik Josipović.

Očekuje od stranaka da građanima objasne zašto je važno poštovati zakon. “Hrvatska prava nacionalnih manjina rješava na način predviđen ustavnim zakonom, pitanje uvođenja jezika i pisma dio je programa koji je imala i prošla vlada u kojoj je SDSS bio u koaliciji, pa i sadašnja vlada”, rekao je Josipović.

Na Josipovićev istup reagirao je Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), ističući da se ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može mijenjati jer je sastavni dio hrvatskih međunarodnih obveza.

“Hrvatska je te obveze preuzela u vrijeme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama. Ne može se jedan zakon prihvaćati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu te izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovdje ih gaziti”, rekao je Pupovac za Hinu.

Predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin izjavio je kako je uvjeren da je predsjednik Josipović u izjavi o ustavnom zakonu o pravima manjina težište želio staviti na dio rečenice koja se odnosi na poštivanje zakona, a ne na dio o njegovu mijenjanju.

“Poznavajući odnos predsjednika Josipovića prema manjinama i svijetu koji se zasniva na legalnosti, siguran sam da je htio reći da se zakon treba poštivati”, rekao je Radin.

Ako se ustavni zakon ne poštuje, onda ga treba mijenjati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*