Josipović: Zašto im ranijih godina nije smetao nedolazak predsjednika na komemoraciju?

ivo-josipovicHrvatski predsjednik Ivo Josipović priopćenjem se očitovao o incidentu koji se dogodio tijekom nedjeljne komemoracije povodom obljetnice smrti Josipa Jovića, na kojem je dio okupljenih branitelja negodovao zbog toga što predsjednici Republike, Vlade i Sabora nisu osobno došli, nego su poslali svoje izaslanike.

U Josipovićevu priopćenju stoji:

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra neprimjerenom i uvredljivom politizaciju komemoracije na Plitvicama junaku Josipu Joviću od strane dijela nazočnih osoba. Prije svega, ponašanje tih osoba uvreda je prema junaku Josipu Joviću i njegovoj obitelji.

Isto tako, komemoracija nije mjesto na kojemu bi bilo prihvatljivo konfrontirati se politički s institucijama hrvatske države, predsjednikom Republike Hrvatske, Vladom Republike Hrvatske, Hrvatskim saborom i njihovim predsjednicima.

Ponajmanje uvredu zaslužuju njihovi izaslanici, svi časni ljudi koji su došli izraziti svoje i poštovanje dužnosnika koje su predstavljali prema poginulom Josipu Joviću.

Posebno je neprihvatljivo i suprotno ustavnim načelima jednakosti i ravnopravnosti građana vrijeđanje savjetnika predsjednika Republike prof. Tatalovića po nacionalnoj osnovi. Prof. Tatalović dugi niz godina predano služi hrvatskoj državi te je zato, uz ostala priznanja, odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom hrvatskog pletera.

Politizacija komemoracije vidljiva je iz činjenice da razlog neprimjerenog protesta organizatori traže u tome što predsjednik Republike i drugi najviši dužnosnici nisu osobno nazočili komemoraciji, iako znaju da je riječ o događaju na kojemu, po protokolu, ne postoji pravilo osobne nazočnosti predsjednika i drugih najviših dužnosnika. To ponajbolje zna umirovljeni general Lucić koji je bio čest izaslanik Predsjednika Republike.

Bilo bi zanimljivo znati zašto se nije protestiralo prethodnih godina kada nije bilo nazočnosti ni predsjednika države, ni predsjednika Vlade, ni predsjednika Sabora. Predsjednik Tuđman nije nijednom bio na komemoraciji na Plitvicama, a predsjednik Mesić nazočio je 2001. godine. Predsjednici su, u pravilu, slali izaslanike, kako je to uobičajeno za slične skupove.

Predsjednik Josipović je u tri godine mandata dva puta bio na komemoraciji, a ove je godine poslao izaslanika.

Dio nazočnih očito je tražio povod za političku demonstraciju u vrijeme i na mjestu gdje je to neprimjereno, uvrijedivši time, prije svega, uspomenu na Josipa Jovića, a i sve građane koji su došli odati počast poginulom Josipu Joviću i Domovinskom ratu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*