Josipovićev šamar Hrvatima: “Većina je sprema kukati, a ne zasukati rukave”

ivo-josipovic-predavanje“Dosta je kulture kukanja! Većina je sprema kukati, a ne zasukati rukave. Moramo vjerovati da možemo”, poručio je predsjednik Ivo Josipović u današnjem predavanju održanom u Zagrebu u organizaciji Instituta za inovacije.

Istaknuo je da se bez investicija i novih radnih mjesta Hrvatske ne može nadati izlasku krize te pozvao je Vladu na bolji socijalni dijalog, prenosi Tportal.

“Teret krize mora se pravedno rasporediti. Mislim da ima prostora da se najavljeno rezanje plaća od tri posto u javnom sektoru napravi po pravednijim ključu”, rekao je predsjednik dajući na znanje da se on zalaže da se veće plaće u javnim službama srežu po većoj stopi.

Ocijenio je da Vlada poduzetnicima otvara nove izvore financiranja, uklanja prepreke i teško je očekivati više. Država ne može voditi njihove poslove da budu uspješniji, naglasio je Josipović.

Osudio je svaki oblik “poduzetničkog divljaštva”, u koje uključuje devastiranje okoliša, neisplatu plaća i neplaćanje poreza.

“Takvi poduzetnici i investicije nisu potrebne Hrvatskoj. Usprkos krizi, država mora naći način kako potaknuti društveno odgovorno poslovanje”, rekao je Josipović.

Javnost, međutim, nije s oduševljenjem dočekala Josipovićeve kritike. Tako Net.hr o njegovu predavanju izvještava pod naslovom “Josipović besramno pljunuo na građane Hrvatske”, a na kraju izvještaja piše i ovo: “Podsjetimo zato predsjednika Josipovića da tu većinu u Hrvatskoj trenutno čini više od 375 tisuća nezaposlenih, mnogobrojni ‘Mrsićevi volonteri’, radnici koji ne primaju plaću, ili im ista kasni, radnici koji rade za neto nadnicu u prosjeku od 30,23 kune (tri puta niža od europskog prosjeka i sa tri i pol puta manjom kupovnom moći), dok čak 18,2 posto zaposlenih radi za satnicu koja je niža od socijalnog minimuma od 24,22 kune.”

Nisu mu ostali dužni ni čitatelji. “A di to ima posla da se zasuču rukavi….mi k’o da hoćemo da namjerno budemo bijeda…”, napisala je jedna čitateljica Net.hr-a. Drugi kaže: “Koja sramota, tako lako je to reći, k’o da je toliko ljudi svojom voljom bez posla”. Spomenimo da podaci s HZZ-a u ovom trenutku govore da je u Hrvatskoj 375.784 nezaposlenih, a slobodnih radnih mjesta je 8.772

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*