Josipoviću u Sarajevu dodijeljena nagrada “Sloboda”

Predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću u Sarajevu je u ponedjeljak, u sklopu ceremonije u Zemaljskom muzeju, uručena nagrada „Sloboda“ za doprinos miru i suživotu u slobodi.

To priznanje dodijelio mu je Međunarodni centar za mir iz Sarajeva, a tradicionalno se dodjeljuje povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Dobitnici priznanja su “pojedinci i kolektivi koji svojim stvaralaštvom ostavljaju značajna svjedočanstva o vrijednostima borbe za ljudska prava, kazao je prvi čovjek Međunarodnog centra za mir Ibro Spahić.

U svom govoru prilikom preuzimanja nagrade predsjednik Josipović je kazao:

– Iznimno mi je drago što sam danas u Sarajevu, što sam s vama, i što ste mi učinili čast da mi uručite ovu nagradu.

To što nagradu koja se zove Sloboda dobijam ovdje u Sarajevu za mene ima višestruko značenje. Prvo, malo je gradova na svijetu koji tako jasno i iz vlastitog preteškog iskustva znaju što znači riječ sloboda. Ja prema tome osjećam ogromno poštovanje.

Sloboda je jedna od najvažnijih stvari na svijetu – podrazumijeva hrabrost, poštovanje prema drugom, i težnju za harmonijom. Dobra umjetnost ne postoji bez slobode, bez potrebe da se izlazi iz okvira i stvara nova ljepota.
Isto tako, mislim da dobra politika ne postoji bez slobode, bez hrabrosti, i bez potrebe da se stvaraju nove, čistije vrijednosti.

Dobra politika podrazumijeva poštovanje prema drugom, razumijevanje drugog, dogovor s drugim i različitim. I upravo je Sarajevo, grad u kome na stotinjak metara daljine stoljećima postoje i katedrala i džamija i pravoslavna crkva i sinagoga, za mene simbol tog razumijevanja drugog i drugačijeg.

Živimo i radimo u vremenima kad nije ni lako ni jednostavno prenositi takve poruke, posebno na ovim prostorima. Postoji još suviše straha, zatvorenosti, nepovjerenja, teških sjećanja. Iako nam katedrala, džamija, pravoslavna crkva i sinagoga koje stoljećima postoje jedna uz drugu kažu nešto posve drugačije – ako su se igdje u Europi kulture prožimale i živjele zajedno, onda je to ovdje, u Bosni i Hercegovini. Kažem kulture, monožina, množina koja podrazumijeva uzajamno uvažavanje.

Kao što Europska Unija u svom temelju ima princip poštivanja i uvažavanja svojih množina. Danas nama svima, a posebno u našem susjedstvu, treba nešto sasvim drugo – treba nam da ponovo počnemo vjerovati jedni drugima, da se oslobodimo straha i predrasuda, da ne dopustimo da nam memorija ukrade budućnost. Prošlost ne možemo promijeniti – možemo je samo razumjeti. Ono što ovisi isključivo o nama je ono što dolazi.

Mi smo male zemlje, mali narodi. Ulazimo u velike, jake asocijacije slobodnih europskih naroda, Hrvatska vrlo brzo, nadam se Bosna i Hercegovina što prije. U tim asocijacijama moramo sačuvati svoj identitet, svoju različitost i svoju slobodu. Za mene je veliki dio identiteta moje zemlje i naše susjedstvo, način na koji smo utjecali jedni na druge, običaji, odnosi, prijateljstva, obitelji.

Želio bih i da u tim velikim asocijacijama bude jasno da mi znamo što znači imati dobrog susjeda, čuvati ga i podupirati. Solidarnost mora biti jedan od temeljnih principa naših odnosa.

Da bi čovjek poštovao drugog i drugačijeg, da bi mogao biti solidaran, treba biti slobodan – slobodan od predrasuda, od straha, od sebičnosti.
Zbog toga mi je iznimno drago što ste mi dali ovu nagradu, uvijek će me podsjećati na Sarajevo, na hrabrost i na slobodu vašega grada i vaše zemlje.

U sklopu posjeta Sarajevu predsjednik Josipović je posjetio i Muzičku akademiju te prisustovao  svečanosti u povodu 120. obljetnice rođenja Tina Ujevića u sklopu Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*