Josipović: Žao mi je zbog sudjelovanja RH u pokušajima podjele BiH

josipovic-u-sa14 Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je, prvog dana svoga dvodnevnog službenog posjeta Bosni i Hercegovini, u Sarajevu izrazio žaljenje zbog sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu. “Duboko žalim što je i Republika Hrvatska svojom politikom u 90-im godinama prošlog stoljeća tome doprinijela. Duboko žalim što je takva hrvatska politika doprinijela stradanjima ljudi i podjelama koje nas i danas muče”, kazao je Josipović u govoru pred zastupnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.
Naglasio je kako tri naroda u BiH moraju sami naći formulu zajedničkog života te da umjesto njih ne mogu drugi odlučivati, no mogu pomoći ako se to od njih zatraži. Hrvatska je iznimno zainteresirana za uspjeh pregovora o ustavnim promjenama u BiH, tim prije što ima obvezu brinuti o Hrvatima koji u njoj žive, a čiji je broj prepolovljen u proteklom ratu, rekao je Josipović, ističući da je BiH “moguća onda ako je istinska zajednica ravnopravnih naroda, država koja će biti dom svakom pojedincu”.
Prije govora u parlamentu Josipović se sastao s članovima Predsjedništva BiH. “Danas sam ovdje da potvrdim želju Republike Hrvatske da bude trajan, stabilan i provjeren partner BiH, posebice kad je riječ o vanjskopolitičkim ciljevima koji su nam identični”, izjavio je novinarima nakon tog sastanka te objasnio je kako je cilj obiju zemalja ulazak u Europsku uniju i NATO, da je hrvatski interes da “BiH kao i svi drugi susjedi što prije postanu članovi EU-a, a BiH i članica NATO-a”, istaknuvši kako su u tome jedinstveni i on i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor.
Stabilnost svake države pojedinačno i regije u cijelosti zajednički je strateški interes na kojemu treba zajedno i raditi. “Kako volim reći, za novo vrijeme i nova politika. Nova politika, koja, osim što naravno njeguje globalno dobre odnose, rješava probleme zemalja i probleme ljudi… Ova generacija političara nema pravo probleme ostaviti idućoj«, kazao je hrvatski predsjednik.
I Josipović, kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, spomenuli da postoije i neka otvorena pitanja, pri čemu je Josipović spomenuo “pitanje povratka, pitanje imovine, pitanje jednakopravnosti, pitanje zajedničkih, strateških, privrednih interesa”, a Silajdžić neriješeno pitanje granica, “posebice na moru”, imovinsko-pravnih odnosa i statusa pločanske luke. “Ova generacija političara nema pravo probleme ostaviti narednoj. Hrvatska ima interes da BiH bude stabilna, funkcionirajuća država i iz razloga što je dio hrvatskoga naroda konstitutivni narod u BiH, koji želi ovdje svoju domovinu na načelu ravnopravnosti i jednakopravnosti sva tri naroda, te svakog pojedinca na cijelom području BiH”, rekao je Josipović.
Na novinarska pitanja Josipović je u odgovoru potvrdio kako će u četvrtak posjetiti Ahmiće i Križančevo Selo u središnjoj Bosni i odati počast Bošnjacima i Hrvatima stradalim u prošlom ratu, no istaknuo je kako to ne znači da zanemaruje i žrtve na srpskoj strani. “Sasvim sigurno, posjetit ću i ona mjesta na kojima su stradali Srbi u BiH. Za mene su žrtve žrtve bez obzira na nacionalnu pripadnost, a zločinci su isto tako zločinci bez obzira na nacionalnu pripadnost”, kazao je Josipović. [im]

1 Comment

  1. za takav vid izvinjenja postovani predsjednice mislim da nisi potrebe imao,,jos jedan si jevtini politicar koji radi protiv vlastite drzave,,prethodnik ti se prejeo sarajevskih cevapa cije posljedice bih hrvati placaju i danas dan,prerano si se izvinio i za ZLOCIN u Ahmicima,,ne prolazi ti osuda za zlocine u Grabovici,,,,-nekada je bitan i redosljed,,trebao si Silajdjica makar usput priupitati zasto slucajno optuzeni i osudjeni muslimani za zlocine nad hrvatima bih i danas dan slobodno setaju po Travniku,Zenici,Sarajevu,,sve je to za vase uzvisene i pametne glavice iz Hrvatske toliko nebitno–ako nam mozete pomoci pomozite–ali ne odmagajte vjecito,drzeci nas u saci kao jevtine budale,,,idite u tu europu i nas ostavite na miru–tako je najbolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*