Jovan Divjak na slobodi, sjajan doček u Sarajevu, austrijsko pravosuđe odbacilo zahtjev Srbije

Austrijsko pravosuđe odbacilo je u petak zahtjev Srbije za izručenjem umirovljenog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka te mu je istodobno omogućilo trenutačni povratak kući u Sarajevo.

Kako prenosi Hina, glasnogovornica suda u Korneuburgu Christa Zemanek kazala je da je zahtjev Srbije za izručenjem Divjaka odbačen.

Bosanskohercegovački veleposlanik u Beču Haris Hrle također je potvrdio medijima u BiH kako je Divjak slobodan čovjek te kako se može vratiti kući.

General Divjak uhićen je 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci po tzv. difuznoj tjeralici što ju je za njim raspisala Srbija koja ga sumnjiči da je odgovoran za navodne ratne zločine odnosno za napad na kolonu JNA 3. svibnja 1992. godine u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici.

Nakon uhićenja u Beču zahtjev za izručenje Divjaka u Austriju je poslalo i Tužiteljstvo BiH potvrdivši na taj način da se “slučaj Dobrovoljačka” aktivno istražuje i u BiH.

Austrijski sud o ovom se zahtjevu nije očitovao.

Vraćanje putovnice i jamčevine

Odluku o oslobađanju Divjaka potvrdilo je i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH navodeći u službenom priopćenju da je Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Beču 29. srpnja 2011. godine izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da je nadležni austrijski sud u Korneuburgu donio 29. 7. 2011. godine odluku u slučaju Jovana Divjaka i proslijedio je njegovom odvjetniku Richardu Soyeru.

Veleposlanik Hrle i General Divjak

Prema odluci suda odbačen je zahtjev Republike Srbije za izručenje Jovana Divjaka, s obrazloženjem da se u slučaju izručenja ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Republici Srbiji. Također je navedeno da se navedeni događaj, na osnovu kojeg je traženo izručenje, dogodio u Bosni i Hercegovini i da je većina svjedoka u i iz Bosne i Hercegovine.

Prema odluci suda Jovan Divjak je slobodan čovjek, može napustiti teritorij Republike Austrije u svakom trenutku, bit će mu vraćena putna isprava BiH, deponirana u sudu, a položena jamčevina bi trebala biti vraćena tijekom dana.

“Ovakav doček nisam imao ni kad sam se ženio”

Divjak je u petak poslijepodne doputovao u glavni grad BiH, uz oduševljenje velikog broja Sarajlija koje su ga dočekali u sarajevskoj zračnoj luci. Vrlo emotivno, Divjak je sa suzama u očima uspio izgovoriti:

– Osjećam se fenomenalno. Ovakav doček nisam imao ni kad sam se ženio, rekao je Divjak te dodao:

– Svo vrijeme sam živio sa Sarajevom. Znao sam da nisam uradio ništa zbog čega bih se plašio da neću opet biti s vama.

Jovan Divjak po povratku u sarajevskoj zračnoj luci

Također, Divjak je u izjavi po dolasku u sarajevsku zračnu luku kazao da očekuje da bude povučen zahtjev iz BiH za njegovim izručenjem, “jer se protiv njega u Bosni i Hercegovini ne vodi postupak”.

Službeni svečani doček generala Divjaka organiziran je u petak u Domu mladih u Sarajevu.

U Republici Srpskoj nezadovoljni

Očekivano, u Republici Srpskoj (RS), emocije su posve drugačije. U ovom entitetu smatraju da je ovo politizacija cijelog procesa i da su pravo i pravda pali na ispitu.

Rajko Vasić iz Vladajuće stranke SNSD Milorada Dodika pita hoće li itko odgovarati za navodne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u svibnju 1992. godine?!

– Svako koristi pravo da sebe proglasi pobjednikom i da nevine žrtve rata pogazi i da ih ubije onoliko puta koliko njemu treba, kazao je Vasić.

U Srbiji su reakcije slične, a tamošnji zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić kazao je da austrijsko pravosuđe nije donijelo odluku samo temeljem pravnih argumenata.

Izdao zapovjed da se ne puca

Jovan Divjak je 1992. godine bio na dužnosti jednog od dvojice zamjenika glavnog zapovjednika Teritorijalne obrane BiH i koordinirao je dio povlačenja JNA iz Sarajeva, uključujući tu i sjedište dotadašnje Druge vojne oblasti JNA gdje se u okruženju našao i njen zapovjednik general Milutin Kukanjac.

JNA je 2. svibnja 1992. godine u sarajevskoj zračnoj luci zarobila tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića koji se upravo vratio s jednih od mirovnih pregovora vođenih u Lisabonu.

JNA je Izetbegovićevo oslobađanje uvjetovala izvlačenjem Kukanjca i članova njegova stožera iz središta Sarajeva.

Tijekom prolaska kolone JNA kroz Sarajevo došlo je do sukoba s pripadnicima TO i policije BiH pri čemu je više vojnika i časnika ubijeno. Kamere tadašnje TV Sarajevo snimile su Divjaka kako izdaje jasnu zapovjed da se ne puca no srbijanskom pravosuđu to nije bilo dovoljno kako bi odustalo od kaznenog progona.

(Hrvatska riječ/agencije)

1 Comment

  1. Dobro doso cika Jovo. Za mene si bio i ostao primejr dobrote,cestitosti i svega sto cini covjeka covjekom, za razliku od onih koji su se spustali na nivo zivotinja, i nize od njih.
    Oni se danas jos uvek slave za heroje, koji su branili nejac, tako da su kaspili i ubijali drugu nejac, Pokusali su, a jos ce pokusavati, da te stave u istu ravan sa tim “herojima”,ali nece im uspjeti,jer DOBRO je uvjek pobjedzivalo ZLO, Zlo nikad nece imati zadnju rijec.
    Jos nijesu u stanju da svate da si braneci svoj grad, svoje Sarajevo, svoju Bih, branijo sve, bez obzirada na vjeru i naciju,da si branio smisao u zivotu- Zivot dostojan covjeka, zato dobro nam dosao generale!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*