Jurišić: Jasno je da na izborima 2010. nismo dobili izborni legitimitet hrvatskog naroda

Jasno je da na izborima mi nismo dobili izborni legitimitet hrvatskog naroda, izjavio je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić u intervjuju bh. izdanju Večernjeg lista.

“Govorite o jednakosti Hrvata, no jeste li u tome smislu pogriješili kada ste ušli u federalnu vlast, imajući na umu da niste dobili legitimitet od Hrvata?”, pitao je novinar Večernjeg lista jurišića, a on je odgovorio: “Jasno je da tada na izborima mi nismo dobili izborni legitimitet hrvatskog naroda. Mi smo bili spremni na suradnju jer smo na tim izborima nastupili s HDZ-om 1990. HDZ BiH je međutim tada tražio 100 posto za sebe. Sada nakon općinskih izbora trebamo normalizirati odnose i raditi zajednički na popravljanju pozicije Hrvata.”

Konstataciju da su se dva HDZ-a u Tomislavgradu ujedinila kako bi pobijedili kandidata HSP-a BiH, Jurišić je ovako prokomentirao: “To su apsurdi u našem političkom životu. Oni su se ujedinili u Tomislavgradu kako bi pobijedili HSP. A to recimo nisu uradili ni u jednoj općini srednje Bosne ili Posavine gdje smo izgubili veliki broj načelnika.”

“Trebalo je učiniti upravo suprotno”, rekao je, ističući da su sve stranke s hrvatskim predznakom trebale imati jednog kandidata i stanje bi bilo posve drukčije”.

Po njegovim riječima, predstavnici relevantnih političkih stranaka, u koje ubraja i HSP BiH, moraju sjesti i dogovoriti se oko ključnih pitanja za Hrvate u BiH.

“Mislim da se ponovno moramo vratiti Kreševskoj deklaraciji. Neću reći da to treba biti onaj sastav kakav je tada bio, no današnje ključne hrvatske stranke se trebaju okupiti. U predstojećem razdoblju od godinu i pol dana imat ćemo ustavne promjene od presude Sejdić – Finci do rekonstrukcije Federacije BiH. Bilo bi pogubno da hrvatske stranke nastupe na različit način. Moramo odgovoriti želimo li Federaciju bez županija, s dvije, tri, maksimalno četiri županije gdje bi nam bila zaštićena prava. Sve stranke inzistiraju na hrvatskoj jednakopravnosti o čemu više ne šute ni bošnjačke stranke”, rekao je Jurišić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*