Jurišić: Poziv SDA je omča za SDP, Komšića i sve nebošnjake koji su glasovali za SDP BiH

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) u Bosni i Hercegovini Zvonko Jurišić komentirao je posjet hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića BiH, odnosno njegov današnji najavljeni dolazak u Mostar. Također, Jurišić se, u razgovoru koji je prenio internetski portal sarajevo-x, osvrnuo i na aktualna politička zbivanja, uključujući i poslijeizborna savezništva te ustvane promjene.

Rekao je kako se raduje dolasku hrvatskog predsjednika u Mostar i dodao kako je primarna Josipovićeva nakana posjet sveučilištvu, dok je radni ručak a predstavnicima hrvatskih stranaka te Radom za boljitak i Socijaldemokratske partije, prilika da se razmijene mišljenja o aktuelnostima.

Jurišić se osvrnuo na riječi dopredsjednika Stranke demokratske akcije, Asima Sarajlića, koji je u intervjuu “Oslobođenju” rekao kako predsjednik Josipović dolazi da podrži saradnju dva HDZ-a u BiH, stranke Dragana Čovića, čiji je Jurišiće veliki kritičar, te stranke Bože Ljubića, sa kojom je Jurišić tvorio zajedničku listu.

– Ništa se nije posebno dogodilo, papir koji su zajedno potpisali Čović i Ljubić na tragu je Kreševske deklaracije, a piše tek da je potrebno izmijeniti izborni zakon kako bi se Hrvatima omogućila jednakopravnost, kaže Jurišić, koji napominje kako je i “dojučerašnja vlast” bila najšira moguća koalicija, koju su sačinjavali predstavnici šest stranaka.

“Prema tome, treba dogovoriti ustavnu reformu prije nego se formira većina. Svi su složni kako postojeći Aneks IV. koji je Ustav BiH, nije dobro rješenje. To su rekli i predstavnici SDP-a, to je rekao i Željko Komšić. U tom smislu, stvaranje široke koalicije koja bi imala ogroman kapacitet, potreban je i ja u tom smislu promatram i razgovore hrvatskih stranaka, koje će onda dogovoriti zajednički nastup sa SDA i SDP-om pred razgovore sa predstavnicima stranaka iz RS-a”, kazao je Jurišić, dodavši kako je potrebno razlikovati dvije razine politike – jednu koja se tiče borbe za jednakopravnost i drugu koja se tiče borbe protiv korupcije, donošenje zakona koji će regulirati tu oblast.

“I tu ne može biti jedinstva jer su jedni organizirali korupciju, dok smo mi drugi žrtva te korupcije. No, to ne znači da sutra neću dići glas za ustavne promjene koje omogućavaju jednakopravnost, bio opozicija ili pozicija”, pojasnio je Jurišić za sarajevo-x.

On, inače, smatra kako poziv koji su uputili iz SDA predstavnicima SDP-a da se napravi sličan sporazum koji imaju SNSD i SDS, te dva HDZ-a, “omča oko vrata SDP-u, Željku Komšiću i svim nebošnjacima koji su dali svoj glas ovoj partiji”.

– No, evo, vidimo kako postoje različiti modaliteti. Jedna od stranaka koja je u Republici Srpskoj potpisala sporazum neće ući u vlast na entitetskom nivou. Dakle, bit će različitih načina i varijanti kako će se formirati i obnašati vlast. U svakom slučaju, potrebno je koračati krupnim koracima ka evropskim integracijama, Europskoj uniji i NATO-u. U tom smislu, dolazak predsjednika Josipovića smatram pozitivnim. Iako nije dobio glasove Hrvata iz BiH, on se ponaša kao predsjednik svih Hrvata, kazao je Jurišić.