Jurišić: Predsjednik Federacije bit će iz HSP-a BiH

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić smatra da če u Federaciji BiH vlast biti uspostavljena već za mjesec, mjesec i pol dana te da će HSP-u pripasti dužnost predsjednika FBiH.

“Mogu reći da će iz HSP-a BiH biti predsjednik Federacije. Ne bih sada o imenima, ali to je mjesto koje treba pripasti HSP-u. Mislim da se do sada mehanizam predsjednika FBiH vrlo malo koristio i da je doneseno mnogo zakona koji su na štetu građana, ponajprije Hrvata”, izjavio je Jurišić za “Večernji list”.

Što se tiče uspostave vlasti na razini BiH, Jurišićev smatra da će SNSD i SDP BiH morati sjesti i dogovoriti se, jer se bez njih neće moći formirati vlast.

Odgovarajući na pitanje hoće li predsjednik Vijeća ministara biti Hrvat, Jurišić je rekao da je HSP “uvijek bio jasan u stavu da bi predsjednik Vijeća ministara trebao biti Hrvat”.

“Činjenica jest da je SDP osvojio 300 tisuća glasova, kao i to da oni polažu pravo na to. No, s druge strane, činjenica je i da je na tom mjestu u proteklom mandatu bio Srbin, a prije njega Bošnjak te da sad hrvatske stranke polažu pravo da to bude Hrvat. Druga je stvar je li nužno da to bude baš Hrvat iz HDZ-a BiH”, rekao je Jurišić te dodao kako ne isključuje mogućnost da bi predsjedatelj Vijeća ministara mogao biti netko iz HSP-a BiH.

Međutim, dodao je, “ja osobno nemam apetite biti na tom mjestu. Ostajem u Zastupničkom domu.” [HRijec]

18 Comments

 1. Naprijed Zvonko, ti si pravi čovjek za hrvatskog predstavnika u vlasti. Ako član Predsjedništva može biti netko tko je dobio zanemariv broj hrvatskih glasova, zašto bi i iza predsjednika Federacije trebali stajati neki birači. Važno je da je iza njega Partija. Doduše, onaj u Predsjedništvu je dobio makar bošnjačke glasove, a Božo nije ničije…

 2. Ti ces Jurisicu da dobijes mijesta koja ti se dadnu, a tu ces sa svojim “HSP”-ovcima raditi sto ti se kaze!

  Nemoj puno da pricas, tu si za parade, nije tvoje da mislis, druze Jurisicu!

 3. Hercegbosanski nauči, da je HSP prešao prag od 3% i da u zapadnim demokracijama ima pravo na kreiranje vlasti..A to što Vi tražite jeste totalitarizam-to znači samo HDZ i nitko drugi, e pajdo ne može više zapamti to!

 4. U zapadnoj demokraciji vlast formiraju izborni pobjednici, koji za koalicijske partnere uzimaju i manje stranke. U državi triju konstitutivnih naroda vlast uspostavljaju pobjednici iz svakog od triju naroda, a ne pobjednici iz jednoga naroda i gubitnici iz preostala dva. dakle, ako HSP hoće u vlast, njegov prvi partner za razgovor o tome nije SDP nego HDZ BiH i HDZ 1990. Zar ne bi bilo sramotno zauzeti mjesto koje pripada Hrvatima s izbornom potporom od 3 posto?

 5. JURIŠIĆU SAMO NAPRIJED I IMAŠ POTPORU HRVATA KOJE JE DAVNO HDZ OTPISAO U SARAJEVU ZENICI BANJA LUCI I BOSANSKOJ POSAVINI.ČOVIĆA ZANIMA FOTELJA A NE HRVATI KAO NAROD.ČOVIĆ I BOŽO NEKA MALO IDU U OPORBU OVE NAREDNE 4 GODINE.

 6. JURIŠIĆU I HSP SAMO NAPRIJED I DOSTA JE NARODU MAFIJE I TAJKUNA ZADNJI 20 PROPALI GODINA SA HDZ BIH.NARODU JE DOSTA LAŽNI OBEČANJA.HRVATI U SARAJEVU NE DOZVOLITE MANIPULACIJU ČOVIĆEVI MEDIJA I NJEGOVI POSLUŠNIKA.

 7. joossko kad sam rekao da smo presli prag od 3% mislio sam na vise od 3% idi na stranicu izbori.ba i vidjeti ces…Drugo Bozo Ljubic hoce da glasove HSP-ovih glasaca pokloni HDZ-u , e ne moze pajdo-Martin je dobio oko 16000 HSP-ovih glasova…Naravno, da HSP nece vise u koaliciju sa ovim izdajnicima!

 8. Dobro, više od 3 %. Koiko je to – 4 %? Za izbornu pobjedu treba 50 posto plus jedan glas. A što se tiče Martinovih glasova, oni su ionako otišli u vjetar. Martin, koliko znam, nije izabran, s tih HSP-ovim glasovima ne može ništa. A HSP-ovi glasovi za parlament su naplaćeni HSP-ovim zastupničkim mjestima.

 9. Dragi prijatelji, ako ne uspijete obraniti prava Hrvata tamo gdje su većina – a ignoriranjem njihove volje izražene na izborima kršite im temeljno demokratsko pravo, ne znam na temelju čega se nadate da ćete očuvati prava Hrvata tamo gdje su manjina. Računate na Lagumdžijinu i Tihićevu milost?

 10. I, molim vas, ne zatrpavajte stranicu s tri uzastopna komentara. Budite pristojni i svoj stav iznesite u jednom komentaru. Na drugom mjestu bi vam moderator izbacio prekobrojne komentare ili vas onemogućio da ih dalje pišete!

 11. Pejo T. To su šuplje priče pogledaj RS tamo nema milosti od 1991,mani se te retorike Čovićeve i Dodikove.Svako ko ima 51 % i zastupljena sva tri naroda ima vlast to se možda nekome nesviđa ali je to tako.I nezaboravi da je veliko broj Hrvata iz Zenice Tuzle,Sarajeva glasovao za SDP možeš to negirati ali su to činjenice.HDZ je izdao te Hrvate još 1993 a to nije mali broj !!! HSP je ČISTA Hrvatska stranka nego HDZ za koji su glasali Dodikovi Srbi iz Federacije.

 12. Svako ko ima 51 % i zastupljena sva tri naroda ima vlast. Skupnom okupljenom oko Platforme ima jedino taj problem da nema na odgovarajući način zastupljena sva tri naroda. S vlašću koja bi bila tako uspostavljena bio bi isti slučaj kao s Komšićem – bila bi legalna, ali nelegitimna. Daytonski ustav dopušta da se to napravi, zato ga i treba mijenjati, to priznaje čak i Lagumdžija, ali bi, dok se promjene eventualno ne naprave, i dalje koristio “blagodati” koje mu sadašnje stanje pruža.

 13. U strankama okupljenim oko platforme ima više dokazanih Hrvata nego na drugoj strani,a što se Komšića tiče on je veči Hrvat od Čovića doduše i Stjepan Kljuić je veči Hrvat od njega ali neodgovaraju nekim lobijima koji dolaze iz zapadne Hercegovine !!!

 14. Pojedinim Hercegovcima iz kruga HDZ ne odgovara pamet Hrvata Sarajeva Tuzle Zenice ili Posavine jer ne razmišljaju glavom Dragana Čovića i ekipe oko njega i HDZ.Oni ne smatraju ljude kao Hrvate koji ne misle kao stožerna stranka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*