Jusufspahić je još 2003. tvrdio da je Tito umro kao musliman!

hamd-jusufspahicTito je umro kao musliman, objavio je beogradski “Pressmagazin”, tvrdeći da to “šokantno otkriće” temelji na ekskluzivnom materijalu “iščačkanom” u dokumentaciji Radio Beograda!
Problematizirajući iznova činjenicu da na Titovu grobu nema zvijezde petokrake, list piše: “Iako je prošlo čak tri decenije od Titove smrti, i dalje svaki trenutak njegovog života izaziva kontroverze širom bivše Jugoslavije. Zagorski bravar sa manirima bečkog aristokrata, bez poznatog datuma rođenja, svoje narode i narodnosti nije udostojio da makar umre u ‘normalnim’ i ‘čistim’ okolnostima.” “Pressmagazin” dalje piše da pitanje “tajne groba dugo nakon njegove smrti niko nije smio naglas postaviti, ali su se mnogi pitali zašto na Brozovom grobu, tog velikog komunista, socijalista i samoupravljača, nije postavljena crvena petokraka”.
Najviše se sumnjalo da bi crveni pentagram bio u suprotnosti sa njegovom masonskom pripadnošću, piše list, ali onda navodi da je svojevremeno Titov unuk Joška Broz rekao kako je potpuna glupost da je njegov djed bio mason, da je Tito samo želio najjednostavniji mogući natpis na grobu te da bi možda i „stavili petokraku na ploču, ali je u onoj gunguli nakon smrti to vjerojatno bio propust”.
I onda otkriće: “Pressmagazin je u dokumentaciji Radio Beograda došao do ekskluzivne snimke razgovora sa nekadašnjim beogradskim muftijom Hamdijom Jusufspahićem od prije desetak godina, gde je muftija u svojoj ispovijesti o druženjima sa predsednikom SFRJ prvi i jedini put izgovorio najveću tajnu koju je čuvao – Tito je umro kao musliman! Vjerodostojnost snimke potvrdio nam je autor intervjua, koji nije želeo da mu se spominje ime.”
Jusufspahić je, piše “Pressmagazin”, opisao susret sa Titovim šefom kabineta Berislavom Badurinom, nedugo nakon Titove smrti: “Kada je umro Tito, zajedno smo išli ja i veleposlanik Alžira Abdul Hamid Adžali da se upišemo u knjigu žalosti. Taman kad smo došli tamo, odmah nam je prišao Berislav Badurina, valjda se tako zvao, njegov šef kabineta ili osobni tajnik. I on priđe meni i kaže:
– Čestitam vam.
– Što mi čestitaš, pobogu brate? Čovjek je umro, što mi čestitaš?
– Umro je u vašoj vjeri!
– Što – zaprepastio sam se ja.
– U vašoj vjeri. Umro je čitajući Kuran. Kuran je treći put čitao…
Badurina se potom na francuskom jeziku obratio i veleposlaniku Adžaliju. Jusufspahić je pitao šta da radi sa tim saznanjem.
– Da znate to, i ništa više – odgovorio mu je Badurina, a nakon upisivanja u knjigu žalosti dodao:
– Vidjet ćete kad bude pokopan. Biće samo ime i prezime, godina rođenja i godina smrti, jer tako se muslimani pokapaju…”
Zanimljiva priča, valja priznati. No, ne i tako ekskluzivna kako tvrdi “Pressmagazin”, “uvaljujući” u nju navodne arhivske intervjue i navodnog autora intervjua koji želi ostati anoniman.
Godine 2003. “Slobodna Dalmacija” je objavila opširan intervju s muftijom Jusufspahićem, u kojem je, uz ostalo, naveden gotovo u riječ identična muftijina priča o susretu s Berislavom Badurinom!

2 Comments

 1. S obzirom da o Titu imate članak koji tvrdi da je umro kao musliman, šaljem vam moj prevod sa turskog članka koji govori o iskustvu Turčina Saliha Gokkkaye koji je kao predstavnik turske studentske komunističke omladine bio u posjetu Titu. Gokkaya se vratio tzabezeknut u Tursku i tamo ispričao ono čemu je svjedočio. Ja sam radio jednu sedmičnu emisiju na Radio Mostaru u kojoj sam nekoliko puta ponavljao ova Gokkayino svjedočenje., Na inetenetu ovo možete naci ako tražite “Tito’nun muthis itiraflari”:
  TITOVO VELIKO PRIZNANJE

  Salih Gokkaya je bio čovjek koji je 50 godina potrošio na putu komunističke ideologije i kasnije se vratio Islamu i svome Gospodaru.

  U danima kad se komunizam širio po čitavom svijetu Salih Gokkaya je bio predsjednik Udruženja studenata – komunista Turske i kao počasni gost maršala Tita otišao u Beograd.

  Tito, stari lider koji je svoj život posvetio komunizmu, živjevši svoje posljednje dane, za vrijeme ove posjete rekao je u izrazu velikog pokajanje:

  « Drugovi, ja umirem… Ne mogu vam objasniti koliko je smrt strašna stvar. Čak i da vam mogu objasniti vi to ne bi mogli razumjeti, tako zdravi i mladi. Razmislite, umrijeti, nestati… Otići da bi se izmiješao sa zemljom i više se ne vratio… Eto, to me izluđuje… Razdvojiti se od svojih prijatelja, od onih koje ste voljeli, od odlikovanja i položaja…Ne vidjeti više ljepote svijeta… Razumijete li kako je to strašno?

  Drugovi, otvorena srca želim da vam priznam: ako ja poslije umiranja postanem zemlja, ako nema proživljenja, kazne ili nagrade, šta je smisao borbe koju sam vodio? Recite mi! Kakve koristi ima od toga što ću ostati u srcima i sjećanju svojih drugova, i što mi se plješće?

  Nakon što nestanem, hoće li zvuci poštovanja onih što plješću umilostiviti crve i bube što mi komadaju tijelo? Recite, kuda vodi ovaj odlazak? Marks, Engels i Lenjin to ne mogu objasniti .

  Moram da vam priznam:
  Ja vjerujem u Boga , Božje poslanike i u onaj svijet. Nevjerovanje nije nikakav izlaz. Razmislite, mora da postoji Stvoritelj ovog svemira, neko ko je uspostavio zakone ovog veličanstvenog sistema… Po meni, smrt ne bi trebala biti kraj, mora da postoji mjesto obračuna za one koji nevini idu , koji nemilosrdno umiru. Idu, a da ne naplate svoje pravo i da ne dožive svoju kaznu. Osjećam svojom savješću da ne može postojati takva zbrka i da mora postojati mjesto gdje će se čuti žalbe milijuna nevinih ljudi kojima smo učinili nasilje i jad…Inače, gdje bi čovjek našao utjehu? Mora biti objašnjenje za ovo, Marks je po ovom pitanju pobrkao stvari. Uspavao nam je mozak.
  Iz kojeg god bilo razloga, mi ovo ne shvatamo dok ne stignemo pred kapiju smrti, možda to sprječavaju blještavi državnički položaji. Ja tako vjerujem drugovi, šta god vi rekli!»

  ( U originalnom tekstu na Turskom jeziku stoji : «Ja vjerujem u Allaha, Pejgambere i Ahiret», ali pošto Turci često pojam «Bog» izražavaju Božjim imenom «Allah» prevedeno je kao u tekstu)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*