Južna Amerika u tuzi, Sjeverna odahnula jer je otišao “tiranin”

hugo-chavez-w-300Latinoamerički političari ožalošćeni su i tužni zbog smrti Huga Chaveza kojem odaju priznanje kao velikom državniku. Reakcije na smrt venezuelskog predsjednika brzo stižu i iz drugih dijelova svijeta.

“Svijet je izgubio velikog Latinoamerikanca. U mnogo slučajeva brazilska vlada nije se posve slagala s politkom Huga Chaveza, ali mu danas odajemo priznanje kao velikom vođi i, iznad svega, velikom prijatelju Brazila”, kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.

Kubanska televizija prekinula je program i izravno prenosila objavu venezuelskog potpredsjednika Nicolasa Madura da je Chavez preminuo. Vlada je proglasila trodnevnu žalost, iskazala iskrenu sućut Venezueli i u priopćenju naglasila da je Chavez bio Fidelu Castru kao pravi sin. Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos zahvalio je Chavezu na predanom radu na postizanju mira u Kolumbiji s pobunjenicima FARC-a, dok je čileanski kolega Sebastian Pinera kazao da posebno cijeni snagu i zanos kojim se Chavez borio za svoje ideje.

Ekvadorski predsjednik ocijenio je Chavezovu smrt “nenadoknadivim gubitkom za Latinsku Ameriku”. Socijalistička vlada Rafaela Corree bila je bliska Chavezovoj, baš kao i ona Eva Moralesa u Boliviji koji je kazao da odmah putuje u Caracas. Argentina je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Huga Chaveza, a predsjednica Cristina Kirchner najavila je također da će odmah krenuti prema glavnom gradu Venezuele kako bi osobno izrazila sućut.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ponudio je svoju najdublju sućut narodu Venezuele u povodu smrti njihova predsjednika. “Predsjednik Chavez obraćao se najranjivijim Venezuelcima. Podupirao je pokrete regionalnih integracija temeljene na svojoj latinoameričkoj viziji i istodobno iskazivao solidarnost s drugim zemljama u hemisferi”, kazao je Ban.

“U ovo osjetljivo vrijeme smrti predsjednika Chaveza, SAD potvrđuje svoju potporu narodu Venezuele i svoj interes u razvoj konstruktivnih odnosa s venezuelskom vladom”, kazao je u priopćenju američki predsjednik Barack Obama. Predsjednik odbora za vanjsku politiku Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Roycerekao je da je Chavez bio tiranin koji je svoje sunarodnjake prislio da žive u strahu.

Kina je priopćila da je Chavez bio “veliki prijatelj kineskog naroda” i obećala da će i dalje održavati snažne veze s Venezuelom, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying, prenosi AFP.

“On je bio neobičan i snažan čovjek koji je gledao u budućnost i uvijek si je postavljao najviši cilj”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u telegramu sućuti u kojemu je također zahvalio Chavezu na čvrstom temeljurusko-venezuelanskih odnosa.

Francuski predsjednik Francois Hollande smatra da je Chavez ostavio dubok trag u povijesti svoje zemlje, odao je priznanje njegovoj borbi za pravdu i izrazio je duboku sućut narodu Venezuele. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague u priopćenju je naglasio kako je Chavez ostavio trajni pečat na svoju zemlju i regiju i uputio sućut obitelji i stanovnicima Venezuele.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je Chavez pao “mučenikom od sumnjive bolesti”. Pohvalio je svog bliskog saveznika za “služenje narodu Venezuele i obrani ljudskih i revolucionarnih vrijednosti”.

Američki glumac Sean Penn kazao je u priopćenju da je “Amerika danas izgubila prijatelja za kojeg nije znala da ga ima”. Dodao je kako su “siromašni diljem svijeta izgubili svoga prvaka, a ja svoga prijatelja”.

Redatelj Oliver Stone nazvao je pokojnog Chaveza “velikim herojem koji će vječno živjeti u povijesti”.

Sedmodnevna žalost u Venezueli
Venezuelska vlada proglasila je sedmodnevnu žalost zbog smrti predsjednika Huga Chaveza . Ministar vanjskih poslova Elias Jaua objavio je na državnoj televiziji da će Chavezov sprovod biti u petak.

Chavezovo tijelo bit će prevezeno u srijedu u vojnu akademiju u Caracasu i ondje biti izloženo do petka kako bi mu svi koji to žele mogli odati posljednju počast. Svi Chavezovi pristaše zamoljeni su da dođu na pogreb u odjeći u bojama venezuelske zastave.Do novih izbora, koji bi se prema ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro.

U međuvremenu su tisuće Chavezovih pristaša nahrupile na ulice gradova, u suzama i uz povike Chavez živi i Mi smo Chavez, najavljujući da će nastaviti revoluciju svoga heroja. Nekoliko stotina ljudi pojavilo se, unatoč vojnoj blokadi, ispred vojne bolnice u Caracasu u kojoj je Chavez preminuo.

Neki od Chavezovih protivnika nisu mogli sakriti svoje zadovoljstvo završetkom vladavine koju su smatrali okrutnom tiranijom. Tako je nekoliko žena istrčalo iz svojih domova u bogatijem dijelu Caracasa i povikalo: Napokon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*