Kacin: BiH je najveći problem u regiji, pritisak međunarodne zajednice je neophodan

jelko-kacin“Situacija u Bosni i Hercegovini je najveći regionalni problem, veći čak i od problema nepriznavanja Kosova od strane Srbije”, tvrdi specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin u izjavi za Nezavisne novine.

“Suštinskog dijaloga između Banje Luke i Sarajeva i dalje nema i zato su pritisak i organizirana akcija međunarodne zajednice neophodni”, naglašava Kacin.

Po njegovim riječima, u BiH vlada politička apatija već dugi niz godina. To je, prije svega, zbog strukturnih problema i Ustava koji ne dozvoljava zemlji da razvije normalan institucionalni okvir koji bi joj omogućio da unapređuje svoju ekonomiju i približava se članstvu u EU.

“Nažalost, to nije slučaj i zbog kratkovidosti nekih političkih lidera u BiH čak i najmanji pomaci postaju gotovo neizvodivi. Poražavajuće je da početkom 2013. godine i dalje raspravljamo o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava o slučaju “Sejdić i Finci”. U takvoj situaciji EU mora da preuzme dio svoje odgovornosti za napredak regije ka EU. U krajnjoj instanci, naravno, javnost BiH je ta koja jedina može da osigura da bh. lideri napokon počnu da rade svoj posao. No, najveći i glavni problem zbog kojeg je potreban prelom je sljepoća političara, koji ne vide posljedice svoje samoblokade na gospodarstvo BiH, koja se urušava i zaostaje”, upozorio je Kacin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*