Kacin: Neće biti ratifikacije dok Hrvatska ne povuče tužbe protiv Ljubljanske banke

Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin izjavio je u utorak da Slovenija neće započeti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om, ako hrvatska vlada prije toga ne omogući povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, prenijela je slovenska tiskovna agencija STA.

U priopćenju koje je Kacin poslao medijima povodom rasprave o napretku Hrvatske prema članstvu u EU-u, koje je na vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta predstavio izvjestitelj Liborja Roučka, češki socijaldemokrat, Kacin je naveo da je Roučkov izvještaj uravnotežen, te da će ratifikacijski postupak hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu početi “čim se za to stvore uvjeti”.

No, do toga neće doći ako hrvatska vlada ne povuče punomoći hrvatskim bankama koje Lubljansku banku tuže pred hrvatskim sudovima, naveo je Kacin, dodavši da zato “nikakav pritisak” na Sloveniju kao članicu EU-a da požuri s ratifikacijom “u ovom trenutku ne koristi, nego dapače šteti”.

Kako Kacinovu izjavu za medije prenosi STA, on je naveo da je Hrvatska tijekom pregovora prihvatila obaveze i stajalište kako su Ljubljanska banka i stara devizne štednja iz vremena bivše Jugoslavije “sukcesijsko multilateralno pitanje”, a sada se tih obveza ne drži, nego “ovlaštenjem hrvatskim bankama da tuže Ljubljansku banku odstupa od pristupnog ugovora s EU-om i čini upitnom vlastitu vjerodostojnost”.

Kacin, koji je inače izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, ali se često oglašava i u vezi s bilateralnim pitanjima Hrvatske i Slovenije, tvrdi u priopćenju da opunomoćenici dviju vlada France Arhar i Zdravko Rogić teško mogu riješiti problem Ljubljanske.

Arhar i Rogić taj problem neće riješiti jer, kaže kacin, to nije tehničko nego političko pitanje. “To je politički problem, pa zahtijeva političku odluku hrvatske vlade”, ustvrdio je Kacin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*