Kacin: Nije se dogodilo ništa strašno; Swoboda: Težak udarac europskoj politici na Balkanu

Nije se dogodilo ništa strašno, nije riječ ni o kakvoj drami, jer su promjene pozicija u politici učestala pojava, izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, komentirajući pobjedu Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji.

Kacin kaže kako je to dramatično samo onima koji odlaze s vlasti te poručuje kako svi trebaju poštivati volju birača te se odreći “satanizacije” bilo kojeg dužnosnika u bilo kojoj zemlji, a pogotovo Nikolića.

“Bilo bi nam drago kada bi Nikolić prvo krenuo u Sarajevo, pa onda u Banju Luku, kada govorimo o BiH. Drugo, radovalo bi nas kada bi hrabrio Srbe na sjeveru Kosova da ojačaju srpsku zajednicu na Kosovu, što znači ponovno komuniciranje Srba sjeverno i južno od Ibra”, izjavio je Kacin za agenciju Anadolija.

“Ako želimo sačuvati i ojačati multietnički karakter Kosova, a svi to želimo, dijalog između Srba na sjeveru i jugu Kosova preduvjet”, istaknuo je Kacin.

Kacin je podsjetio i da predsjednik Srbije, unatoč tome što mu ustav ne daje široke ovlasti, može nastupati ohrabujući demokratske i proeuropske stranke.

Nešto drugačijeg stajališta je predsjednik socijaldemokrata u Europskom parlamentu Hannes Swoboda koji, u pripćenju koje prenose beogradski mediji, ocenjuje da izborna pobjeda Nikolića predstavlja “težak udarac europskoj politici na Balkanu i regionalnoj stabilnosti”.

Europska unija, kako poručuje Swoboda, ne smije dopustiti da bude ometena u politici približavanja Balkana Europskoj uniji zbog demokratske odluke srpskog naroda, a započeti smjer pažljivo pripremljene i postupne integracije regije mora biti nastavljen.

Swoboda ističe kako novoizabrani predsjednik Srbije treba svoje proeuropske izjave pretvoriti u djelo te podsjeća kako Nikolićeva nacionalistička retorika i stajališta prema Kosovu do sada nisu ukazivale na europski put.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*