Kacin: Pokušaji ‘balvanizacije’ sjevera Kosova ne vode nikamo

Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) uklonile su u utorak rano ujutro srpske barikade u blizini graničnog prijelaza Jarinje. Osim toga, zatvorile su jedinu cestu koja povezuje sjever Kosova s Raškom na jugu Srbije te postavile bodljikavu žicu kojom su, kako javlja B92, blokirale nekoliko zaselka. Na akciju su reagirali lokalni Srbi koji su se okupili oko KFOR-ove barikade. Kako javljaju srbijanski mediji, situacija na sjeveru Kosova prilično je napeta.

U blizini prijelaza Jarinje sukobili su se Srbi i vojnici KFOR-a, pri čemu su četiri pripadnika međunarodnih snaga i šest Srba ozlijeđeni.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izrazio je veliku zabrinutost zbog sukoba i pogoršanja sigurnosnog stanja na sjeveru Kosova te pozvao kosovske Srbe na suzdržanost i mir. “Međunarodne su snage tu da brane goloruke građane, a ne da se sukobljavaju s njima. Pozivam KFOR na maksimalnu suzdržanost”, rekao je Tadić.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je kako je današnje izbijanje nasilja na prijelazu Jarinje jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na sjeveru Kosova neodrživa.

Kacin je istakanuo da “pokušaji ‘balvanizacije’ sjevera Kosova ne vode nikamo osim ka destabilizaciji stanja i pogoršanju uvjeta u kojima srpska zajednica na Kosovu živi”.

“Građani, ali prije svega politički čelnici, moraju razumjeti da KFOR obavlja svoj posao profesionalno i u skladu sa svojim mandatom. Srpski dužnosnici također snose odgovornost da uvjere srpsku zajednicu na sjeveru Kosova da im ne prijeti protjerivanje”, rekao je Kacin u izjavi dostavljenoj medijima.

Međutim, dodao je, podizanje tenzija i izbijanje nasilja neizbježno vraćaju slike iz 1991. i sjećanje na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo “balvanizacijom” i završio kolonama izbjeglica iz Hrvatske.

“Srbe nitko ne tjera s Kosova jer ono mora očuvati svoj multinacionalni karakter. Pozivam sve prosvjednike da se ne koriste nasiljem i uklone barikade. Općine sjeverno od Ibra moraju se mirno reintegrirati u šire Kosovo”, rekao je Kacin, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*