Kacin pozdravio Dačićevu izjavu o formiranju srpskog entiteta na sjeveru Kosova

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je izjavu srbijanskog premijera Ivice Dačića koji je potvrdio navode srbijanskih medija prema kojima platforma o rješenju pitanja Kosova treba biti po “modelu Republike Srpske”.

“Dačić u načelu poručuje da sjever Kosova može biti sastavni dio Kosova, a sve ostalo su detalji, i to je stvar pregovora. Ja smislim da će se uskoro, veoma brzo, razviti modaliteti koji bi bili prihvatljivi za obje strane. Ali, to da je Dačić veoma jasno dao opciju unutar granica Kosova ja razumijem kao značajan korak dalje”, izjavio je Kacin za agenciju Anadolija.

Na pitanje je li to Dačićevo priznanje Kosova “na mala vrata”, te izlazna strategija vrha Srbije pred domaćom javnošću, Kacin je odgovorio negativno.

“Ne mislim da je to priznanje Kosova. To je više priznanje zrelosti i okrenutosti budućnosti, kao i želje da se nađu modaliteti koji bi omogućavali Srbima na sjeveru da razmišljaju o svojoj budućnost u socijalnom, ekonomskom i političkom smislu”, tvrdi Kacin.

Upitan je li “model Republike Srpske” prihvatljiv i za Europsku uniju, s obzirom na probleme koji postoje u Bosni i Hercegovini zbog dvoetnitetske podjele, Kacin nije želio davati dodatne komentare.

“Djelovanje entiteta u Bosni i Hercegovini zavisi od kadrovskih rješenja koja tamo postoje. Za normalne ljude uvijek ima prostora za dogovor i pozitivnu energiju. Ako je neko negativan, ako iskorištava to kako bi spriječio bilo kakav pomak dalje, onda je to nešto sasvim drugo. A ja ne bih želio vući paralele između kadrovskih rješenja u BiH i onoga što još nemamo na Kosovu u ovom trenutku. Ponavljam, pozdravljam pristup i pokušaj da se raspravlja što bi sjever Kosova, a unutar Kosova, morao dobiti da bi ovaj sustav proradio”, zaključio je Kacin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*