Kad Hrvatska uđe u EU, BiH će ostati bez tržišta koje donosi 156 milijuna eura godišnje

Kada Hrvatska uđe u Europsku uniju, Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez tržišta na kojem godišnje zaradi 156 milijuna eura, jer roba iz BiH trenutno ne ispunjava kriterije EU-a – od zadovoljavanja kvaliteta, do interne zakonske regulative, koja mora biti u skladu sa onim što traži Unija, procjena je Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Nedim Ćatović, šef Odjela za regionalni ruralni razvoj UNDP-a BiH, skandaloznim smatra to što privrednike iz BiH nitko ne upozorava na ovu opasnost. Po njegovom mišljenju, institucije vlasti u BiH, uz pomoć proizvođača, trebale bi, da zajedno sa hrvatskom Vladom, traže rješenja za prevladavanje stanja koje će nastupiti ulaskom Hrvatske u EU.

Proizvođači iz BiH, koji žive od plasmana svojih proizvoda u Hrvatskoj, ističu da bi vlasti u BiH trebale krenuti u razgovore sa službenim Zagrebom, ali i Bruxellesom, kako bi izlobirali odluku po kojoj bi im hrvatsko tržište za njihove proizvode bilo dostupno barem još dvije godine, uz klauzulu da se njihovi proizvodi ne prodaju izvan Hrvatske.

I proizvođači iz Hrvatske zabrinuti su kako će njihovi proizvodi biti tretirani u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, kada Hrvatska postane članica EU-a i kada izađu iz bescarinske unije CEFTA-e, jer će doći do promjene carinskih stopa, piše Večernji list u izdanju za BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*