Kad uđe u EU, Hrvatske neće moći zabraniti uvoz GMO tehnologije na povrću

Marijan Jošt, hrvatski stručnjak za genetski modificirane organizme (GMO) u poljoprivredi i prehrani, tvrdi da je sijanje genetski modficiranih biljaka u Argentini dovelo do katastrofalnih posljedica, kao što su – neplodnost, mrtvorođena djeca, hendikepirani i niz anomalija…

Jošt je, govoreći na okruglom stolu “Hrvatska biološka sigurnost i GMO”, rekao da je koegzistencija GMO-a i konvencionalnih usjeva “trojanski konj” kojim se zagađuje zemlja, ističući da je Argentina najbolji primjer posljedica koje donosi korištenje GMO-a.

“Zemlja koja je nekad bila zemlja goveda i pšenice, postaje zemlja soje kojom je zasijano više od 60 posto površina. Posljedice po zdravlje su katastrofalne – neplodnost, mrtvorođena djeca, hendikepirani i niz anomalija…”, rekao je Jošt. Iako se Argentina izvukla iz recesije upravo uzgojem GM soje, nema te vrijednosti koja se može platiti zdravljem ljudi, upozorio je Jošt.

Na okruglom stolu je rečeno da je Hrvatska ima zakone koji je jako dobro štite od genetski modificiranih organizama. Međutim, uopozorila je Dubravka Stepić iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, ulaskom u Europsku uniju s pravnog stajališta neć biti u mogućnosti zabraniti uvoz GMO tehnologije na povrću, kao što to ne može niti jedna zemlja članica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*