Kada je prije 20 godina ulazila u UN, Hrvatska je tražila pomoć, a danas je nudi

Hrvatska danas obilježava 20. godinu članstva u Ujedinjenim narodima. Kada je prije 20 godina postala članica UN-a, tražila je pomoć. Danas je nudi, sudjeluje u mirovnim misijama, a planira i projekte zdravstvene zaštite te obrazovanja žena i djece, osobito u Afganistanu. Put nije bio lagan.

“Današnjim danom Hrvatska je dobila svoj međunarodni legitimitet. Njezina zastava, koja je svetost svakom hrvatskom čovjeku jer je zbog nje bio osuđivan i proganjan u tuđinu, vijorit će se odsad slobodno i ponosno pred zgradom UN-a”, poručio je prije točno 20 godina tadašnji predsjednik Republike Franjo Tuđman.

“Ako gledamo naše članstvo u UN-u, ono je u prvoj fazi bilo na neki način iskorištavanje UN-a za naš temeljni cilj – slobodu, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost dok smo s vremenom preuzimali i ostale dužnosti važne za svaku suverenu državu”, poručio je danas aktualni predsjednik Republike Ivo Josipović.

Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, podsjetit će predsjednik, jedan je od sjajnih modela suradnje s UN-om. Danas i sami sudjelujemo u UN-ovim mirovnim misijama. Konkretno, u devet misija s 131 osobom, što vojnikom, što policajcem.

U 20 godina Hrvatska je predsjeda Gospodarskim i socijalnim vijećem te dobila i mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti. Svijet se čudio – glas joj je tada dala i Srbija. Put do samog članstva nije bio lagan.

“Našli smo prijatelje i to je bilo važno, neutralizirati protivnike, pojačati našu argumentaciju, dobiti prijatelje da rade za nas”, kaže bivši ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović.

Dobiti prijatelje važno je i danas. Osobito kada je riječ o Haaškom sudu za čiji se rad Hrvatska zalagala, no, smatra ministar Šeparović, politika je učinila svoje.

Uza sve minuse, poput tromosti golemog aparata, UN je i dalje, svi se slažu, nezamjenjiva institucija. Danas ima 193 članice. Hrvatska je bila 178. Na današnji dan, zajedno s Hrvatskom, članice UN-a postale su i susjedne Slovenija i Bosna i Hercegovina. [HRT]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*