Kako će se na život građana BiH odraziti ulazak Hrvatske u EU?

Građane Bosne i Hercegovine najviše interesiraju informacije u vezi s putovanjima, pravima koje omogućava dvojno državljanstvo, školovanje i trgovina, nakon što susjedna Republika Hrvatska postane članica EU.

To su najčešća pitanja koja su bh. građani postavili Direkciji za evropske integracije (DEI), nakon što je početkom kolovoza otvorena mogućnost da na web-stranici Direkcije www.dei.gov.ba građani postavljaju pitanja o utjecaju ulaska Hrvatske u EU na svakodnevni život građana BiH.

“Direkcija sada radi na prikupljanju odgovora i njihovoj potvrdi u nadležnim institucijama. Do kraja godine bit će objavljeni objedinjeni odgovori u formi on-line brošure na web stranici Direkcije. Odgovori na pitanja bit će ponuđeni objedinjeno na internet stranici, a ne pojedinačno pošiljatelju, imajući u vidu da prilikom postavljanja pitanja nije predviđeno davanje osobnih podataka”, izjavila je za agenciju Fena glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić.

Ona kaže da su građani postavili mnoštvo pitanja, što potvrđuje njihovu zainteresiranost za implikacije na svakodnevni život u BiH nakon ulaska Hrvatske u EU.

Građani su tražili informacije o tome da li će i do kakvih promjena doći članstvom Hrvatske u EU u pogledu dokumenata za prelazak hrvatske granice, platežnog sredstva u Hrvatskoj, trgovine određenim grupama proizvoda, studiranja i rada u Hrvatskoj.

Pitanja se i dalje mogu postavljati na internet stranici Direkcije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*