Kako je nestalo naoružanje HVO-a?

HVO-2-gardijska Unazad nekoliko dana “Dnevni avaz” se dva puta bavio temom viška naoružanja Oružanih snaga BiH (prema “Avazovim izvorima, riječ je, među ostalim, i o 20 zrakoplova te 268 tenkova), koje će biti prodano, a dobivena sredstva raspodijeljena između države BiH i dvaju entiteta, i to tako da će entitetima pripasti 80, a državi, tj. Ministarstvu obrane, 20 posto. “To je odredba sporazuma koji je predsjedavajući Vijeća ministara potpisao s premijerima entiteta Nedžadom Brankovićem i Miloradom Dodikom 2007. godine. Zna se šta je ranije bilo vlasništvo Federacije, a šta Republike Srpske. Na osnovu toga ide se u podjelu sredstava”, izjavio je za “Dnevni avaz” ministar obrane Selmo Cikotić.
No, od ove formule, puno zanimljivija je “Avazova” formuka, odnosno specifikacija porijekla oružja. Po njoj, kao vlasnici svega što je u ovoj priči nabrojano, od bestrzajnih topova i PAT-ova,pa do tenkova i zrakoplova, spominju se Federacija i Republika Srpska, te Armija BiH i Vojska RS, a u samom uvodu priče stoji da su Oružane snage BiH naslijedile goleme “količine oružja koje su imale VRS i ARBiH”. HVO i njegovo naoružanje se ne spominje!? Budući da je nije poznato da je ono već prodano ili uništeno, logično je pretpostaviti da ga je “Avaz” smatra da je HVO, zajedno sa svojim naoružanjem, jednostavo pripojen Armiji BiH, premda stavri stoje nešto drugačije – Armija BiH i HVO integrirani su u (novu, zajedničku) Vojsku Federacije BiH. Pa bi onda korekno bilo reći da su Oružane snage BiH naoružanje naslijedile od VFBiH i VRS.

2 Comments

  1. naoruzanje HVO-a je nestalo sa ulaskom u federaciju,,dok su se hrvati tukli sa srbima i poslije naoruzali muslimane,,muslimani poslije udarili i protiv najmanjih u bih–pametan je alija bio,,da nisi mislio da ce se muslimani zahvaliti na oruzju koje su dobili,,,DNEVNI AVAZ procitam redovno da vidim sto to islamska drzavica priprema,,,nazalost hrvati bih nemaju list poput dnevnog avaza–nitko vas ne cuje u tom zakasnjelom komentaru.

  2. Prema Daytonskom sporazumu, uključujući i sve njegove dorade i modifikacije, partneri u razgovorima ili poslovima mogu biti samo VFBiH i VRS. ARBiH se tu uopće ne pojavljuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*